Kungaparets sista hälsning

NYHETER

BERLIN

Världens yppersta elit samlades i går för att säga adjö till Österrikes president.

Bland gästerna på begravningen fanns både vårt svenska kungapar och amerikanske guvenören Arnold Schwarzenegger.

Kungaparet fick träffa Arnold Schwarzenegger både under gudstjänsten i Stephansdomen i Wien, på en mottagning hos förbundskansler Wolfgang Schüssel, vid den döde presidenten Thomas Klestils grav och till sist på en mottagning i presidentslottet i Wien.

Inte imponerad

När kungaparet stod i kö för att komma in på kyrkogården var de placerade precis bredvid Arnold. Men kungen såg inte ut som han var imponerad av den förre filmstjärnan. Istället böjde han sig in mot Silvia för att tala mer förtroligt. Arnold däremot log brett och pratade glatt med de andra begravningsgästerna.

När kistan sänkts ner kom gästerna enligt österrikisk sed fram och kastade ner var sin bukett röda rosor i graven. Det svenska kungaparet var bland de första som kom fram till kistan. Drottningen tog emot blommorna, medan kungen såg på när hon kastade blommorna.

"Nära vän"

Lite senare var det Arnold Schwarzeneggers tur. Han kom till begravningen som USA:s och George Bushs representant.

- Thomas Klestil var en nära och personlig vän till mig, sa han i går.

Den 71 år gamla presidenten Thomas Klestil dog i tisdags kväll efter en allvarlig lungsjukdom som till slut ledde till hjärt-stillestånd. Han hade bara ett par dagar kvar av sin presidentur.

Asbjørn Svarstad