Bra drag vid slottet

NYHETER

Unikt fiske bland trafik och turister

1 av 2 | Foto: VISST NAPPAR DET ... men den här gången fick Calle Sierra ett bottennapp. Fisket i Stockholms ström är världsunikt, bara Dublin och Reykjavik har något liknande.

STOCKHOLM

Världens sportfiske-huvudstad ligger i Sverige.

Bara några meter från Stockholms slott kan vem som helst dra upp en havsöring eller en lax.

- Känslan när fisken hugger är obeskrivlig, säger Calle Sierra.

Regnet faller över Stockholms ström. Människor hukar under sina paraplyer när de ilar förbi.

Men längs kajen finns lugnet. De grå skyarna skrämmer inte männen och kvinnorna med spö och krok. Med ryggen mot trafiken och blicken fäst på vattenytan ger de uttryck för sin kärlek till naturen mitt i stan.

För fiskeentusiasm har ingenting med väder att göra. Den som en gång känt det distinkta rycket när en trekilos havsöring hugger på kroken är ohjälpligt fast. Från den stunden är man sportfiskare, oavsett vad som händer i livet i övrigt.

Drog upp en lax

- Tjusningen ligger i att nästa kast alltid kan vara det när man får napp. Därför står man där och gör nästa kast - om och om igen, säger Calle Sierra.

För några dagar sedan drog han upp en stor lax precis utanför Operakällaren. I april landade han en havsöring på nästan sex kilo på bryggan vid vandrarhemmet skeppet af Chapman.

Men när Aftonbladet är på plats är det ingen som har tur. Trots att förutsättningarna är goda med öppna dammluckor och god ström väljer fisken att nonchalera våra fåfänga ansträngningar.

Bara en pytteliten abborre fastnar på kroken.

Men det gör inget. Spänningen finns där ändå; kanske fisken hugger på nästa kast. "Bara vi flyttar oss några meter uppströms så nappar det säkert", tänker vi och gör nästa kast. Om och om igen.

Man är även guide

Då och då stannar en svensk eller utländsk turist, frågar om det nappar och vilken typ av fisk man kan få.

Omedelbart är samtalet igång. Plötsligt har det som nyss var meditativt i sin förutsägbarhet förvandlats till ett socialt utbyte över nations- eller länsgränser.

- Visst är det härligt. Man är guide också, säger Calle Sierra och skrattar.

Fisket i Stockholms ström är världsunikt. Av världens huvudstäder lär det bara vara Reykjavik och Dublin som har något liknande. Det är resultatet av ett målmedvetet och enträget arbete som påbörjades 1973 när det blev 500 havsöringsungar över vid ett annat projekt.

Nu återvänder fisken år efter år till Stockholms ström.

Den som vill något mer med sin lediga tid har bara att skaffa sig ett spö och hoppas på turen.

Havsöring och lax i strömmen

Olle Castelius