Homoskandal skakar katolsk prästskola

Foto: Bilderna i nyhetsmagasinet Profil av hur rektorn och vicerektorn vid den katolska prästskolan tungkysser och tafsar sina elever på könsorganen har lett till skandal. Nu undersöker polisen om en munk som tänkte avslöja vad som skedde på skolan kan ha mördats.
NYHETER

BERLIN

De katolska lärarna fotograferades när de tungkysste sina elever och tafsade på deras könsorgan.

– Men herre gud. Det var ju bara en vänskaplig god jul-kyss, säger den österrikiske biskopen Kurt Krenn om skandalbilderna.

Nu undersöker polisen även om en munk mördades för att dölja skandalen.

När polisen slog till mot prästskolan i St Pölten i Österrike fann de 44 000 bilder med barnporr, djurporr och våldsporr på skoldatorerna.

I ett anonymt mejl till nyhetsmagasinet Profil skickades bilder av skolans rektor och vicerektor när de tungkysser elever och tafsar på deras könsorgan.

I veckan blev bilderna offentliga. Den djupt konservativa biskopen Kurt Krenn försvarade händelserna i nyhetsmagasinet News.

– Det är bara dumma pojkstreck, sa han först.

Senare fick han det till att kyssarna var bevis på att aktörerna önskat varandra en riktigt god jul.

– Eleverna skulle omedelbart efteråt åka hem på jullov och gladde sig. Det har inget med homosexualitet att göra, sa Krenn.

Både rektor och vicerektor har fått ofrivillig permission medan saken granskas.

– Det framgår inte av bilden om jag håller handen direkt på pojkens kropp. Jag menar att jag håller den framför, säger rektorn Ulrich Küchl.

I går blev det också känt att en munk som drunknade utanför Wien i oktober 2003 med stor sannolikhet har med sex-skandalen att göra.

Enligt uppgift övervägde han att lämna kyrkan – och prata offentligt om skolans homosexuella förhållanden. Munken utsattes då för starka påtryckningar att hålla tyst. Nu visar en rättsmedicinsk rapport att mannens drunkningsdöd kan ha varit mord.

Flera biskopar kräver att deras kollega Krenn lämnar sin post.

Asbjørn Svarstad