Missförstånd bakom ångbåtsolycka i Smögen

NYHETER

Båtar i mångmiljonklassen skadades

Foto: Båtar i mångmiljonklassen vid Hummermagasinets brygga skadades när den rammades av den gamla ångaren Bohuslän.

Ett missförstånd.

Så lyder den troliga förklaringen till varför ångaren Bohuslän i morse backade in i flera segelbåtar i Smögens hamn.

Båtar i mångmiljonklassen skadades och en liten flicka chockades.

–Vi skulle kasta loss från Smögenbryggan. När vi backade ut svarade inte båten på manövern att vi skulle köra fram, utan propellern fortsatte bakåt, säger Göran Ringqvist, som är styrman på Bohuslän till TT.

Flera personer chockades

Flera personer chockades och en liten flicka fick tas om hand av ambulanspersonal när den, på Västkusten, kända ångaren backade in i fem segelbåtar vid hamnen i Smögen.

Ångaren Bohuslän var fullsatt och räddningstjänsten i Såtenäs tror att det fanns mellan 100 och 200 personer ombord, skriver Göteborgs-Postens nätupplaga.

Två av båtarna fick hål i skrovet, men samtliga fem kommer att bogseras till varv. I några fall rör det sig om båtar i mångmiljonklassen som fått antingen för eller akter intryckta, skriver GP.

”Ett tekniskt fel”

Sjöräddningscentralen i Göteborg larmades klockan 10.50 av folk ombord på ångbåten. Kustbevakningen och sjöräddningssällskapet skickade genast ut båtar till platsen. Även en ambulans kallades till hamnen.

– Ångaren Bohuslän är en mycket fin och gammal båt. Något gick fel när den skulle backa ut från bryggan, säger sjöbevakningsledaren Håkan Busck till aftonbladet.se.

Skälet till olyckan var, enligt Sjöfartsinspektionen, ett missförstånd mellan brygga och maskinrum på ångaren.

– Det kan vara tekniskt fel men även bero på den mänskliga faktorn, det får den fortsatta utredningen visa. Men faktum är att när kapten slog fram så fortsatte maskinen att arbeta back, sade Ringqvist till TT.

Nicklas Hermansson, Per Mattsson, TT