35-åringen hängdes ut på myndighets hemsida

"Vi tar ingen pressetisk hänsyn"

En svensk myndighet hängde ut 35-åringen som misstänks för mordet på Anna Lindh - två gånger. Förts vid lunchtid i dag togs namnet bort.

- Vi tar absolut ingen pressetisk hänsyn. Det är inte vår uppgift, säger chefen för myndigheten.

Samtidigt som svenska medier inte namnger den mordmisstänkte 35-åringen gick myndigheten mot strömmen och namngav honom på sin portalsida på internet.

Abonnerar på nyheter

Det är en statlig myndighet som har en nyhetstjänst på sin hemsida där man publicerar telegram från nyhetsbyrån AFP.

Där namngavs under gårdagen och morgonen den 35-årige mannen som misstänks för mordet på utrikesminister Anna Lindh.

- Tjänsten är ett abonnemang och alla telegram läggs in automatiskt, säger en enhetschef på myndigheten. Vi har ingen dygnet runt-bevakning utan vi kan endast påverka innehållet under kontorstid.

Under gårdagen publicerades ett liknande telegram från AFP där 35-åringen namngavs. Det togs senare bort. Men under natten kom ytterligare ett telegram in. Trots telefonsamtal från aftonbladet.se står namnet flera timmar senare fortfarande kvar. Först vid lunchtid togs det bort.

- Anledningen till att det inte gjorts tidigare är att vi suttit i internt möte kring detta på morgonen, säger enhetschefen.

Myndigheten medger att det är olyckligt att namnet publicerats. Blir påtryckningarna för stora kommer man att överväga att ta bort hela nyhetstjänsten.

- Men det skulle innebära att servicen försvinner för våra utländska medborgare som då inte kan ta del av svenska nyheter på engelska, säger enhetschefen.

Inga egna bedömningar av nyheter

Chefen på myndigheten gav tidigare en egen förklaring till varför namnet publicerades.

- Vi gör inga självständiga bedömningar utan lutar oss mot nyhetsbyråernas beslut, säger chefen för myndigheten.

Pressombudsmannen Olle Stenholm håller inte riktigt med i det resonemanget.

- Bara för att abonnerar på en nyhetstjänst innebär det inte att man helt kan svära sig fri från juridiskt ansvar, oavsett vem som skrivit det.

Zendry Svärdkrona, Susanne Nylén