Mordturister: Därför åker vi till Knutby

NYHETER

"Jag har följt historien, nu vill jag se hur det ser ut i verkligheten"

1 av 2 | Foto: VILL SE VERKLIGHETEN Solveig Rhodin, 60 och Yuksel Kara, 41, bestämde sig för att åka förbi den förre pingstpastorns hus. De har följt historien under året och ville se hur det såg ut i verkligheten.

KNUTBY

Knutbyrättegången har avslutats i dagarna.

Men intresset för det lilla samhället är större än någonsin.

Nu kommer "mordturisterna".

Bilar och turistbussar som långsamt kör förbi. En del åker sakta fram och tillbaka innan de hittar den smala vägen till huset.

Skyltarna med den lilla ortens namn står inte kvar.

Några få har lyckats bända upp bultarna och få med sig en Knutbyskylt som eftertraktad souvenir. Men för de flesta är målet helt enkelt den riksbekanta pastorsvillan, som nu är inbäddad i djup sommargrönska.

"Det såg annorlunda ut"

Solveig Rhodin, 60 och Yuksel Kara, 41, bestämde sig för att de ville se huset i verkligheten.

- Jag har följt det som skrivits i tidningarna, men jag har alltid varit nyfiken på hur det ser ut i verkligheten, säger Solveig Rhodin.

De har fått hjälp av några ortsbor utanför Ica att hitta vägen. De har laddat med munkar från affären innan de tar svängen förbi villan. Men några foton tar de inte.

- Det såg annorlunda ut i verkligheten. Mer ödsligt. Men det är väldigt vackert här.

Solveig Rhodin funderar på vad det är som gör att så många väljer att "mordturista".

- Man vill uppleva hur det ser ut. Man funderar mycket mer när man ser det, hur de kunde göra som de gjorde, hur barnflickan hade det.

Reste från Luleå

Utanför Ica-affären suckar människor, trötta på att förklara för nyfikna var huset ligger. En del av dem har förståelse för att folk vill se själva - andra inte.

Flera berättar om mannen som hade åkt ända från Luleå bara för att se huset där pastorn och barnflickan bodde.

En annan man kom förbi med sin sjuåriga son bak på motorcykeln.

"Vill du äta först och titta på pastorns hus sedan eller äta efteråt", sa han, berättar en Knutbybo.

Rosemarie Zander, 36, har pratat mycket med sina barn om det som har hänt och omgivningens reaktioner. Flera gånger om dagen ser hon turister på orten, både svenska och utländska.

- Att folk kommer hit tror jag är av samma anledning som så många läser deckare och ser thrillers på tv. Men här kan de leva sig in i det som hänt på riktigt.

Katrin Krantz