Kerry möter Bush i presidentvalet i november

NYHETER

USA:s andre JFK formellt nominerad

Foto: I morse nominerades John Kerry formellt som demokraternas presidentkandidat.

Boston

Massachusettssenatorn John Kerry ska utmana president George Bush i valet i den 2 november. Det beslöt demokraternas partikonvent i Boston sent på onsdagskvällen lokal tid.

Demokraterna i USA fick natten till fredagen ännu en JFK som frontfigur, med JohnF Kerry som presidentkandidat.

Alla vet att initialerna JFK står för John Fitzgerald Kennedy, den amerikanske presidenten som sköts ihjäl 1963. Men de betecknar även demokraternas kandidat i årets presidentval, John Forbes Kerry.

John Kerry har byggt hela sin politiska karriär i skuggan av två Kennedy: John och hans bror Ted (Edward). Parallellerna mellan de båda JFK är många.

Båda har representerat Massachusetts som senatorer. John Kerry kan bli den förste efter John Kennedy som går direkt från senaten till Vita huset som president. Han blir i så fall den andre katolske presidenten i USA genom tiderna efter...just det, Kennedy.

Judisk bakgrund

Många utgår från att familjen Kerry, liksom Kennedy, har sitt ursprung i Irland. Men det är fel. John Kerrys farfar var tjeckisk jude och hette Kohn, men bytte namn till Kerry när familjen kom till USA.

John Kerry beundrade som ung JohnF Kennedy, snudd på fanatiskt. Han såg sin idol valtala 1960, blev trollbunden av den dynamiske politikern som entusiasmerade en generation unga, och blev frivilligarbetare för hans kampanj.

Sommaren 1962, när Kerry var 18 år, sällskapade han med Jackie Kennedys halvsyster och fick då följa med på en segeltur där JFK till Kerrys lycka satt vid rodret. Ett foto från seglatsen figurerar ofta i artiklar om John Kerrys livshistoria.

Vietnamveteran

Mordet på Kennedy 1963 tog hårt på Kerry, som då engagerade sig i studentpolitiken på allvar. Sedan han kommit hem från Vietnamkriget, där han sägs ha dödat 20 vietnameser men räddat livet på de soldater som nu ställer upp i hans kampanj, for han till Washington för att vittna mot kriget. Då träffade han senatorn Ted Kennedy, som sedan dess varit något av hans mentor.

Sedan Kerry valdes till senaten 1985 har de två representerat Massachusetts. Ted Kennedy har alltid stött Kerrys kampanj, även när Howard Dean ledde opinionsmätningarna. Under konventet i Boston har Kennedy framstått som ”kungamakare” och hållit i åtskilliga evenemang för att samla in pengar till kampanjen, bland annat på Kennedyklanens tummelplats på Cape Cod.

Hätsk kampanj börjar

Hade John Kennedy fått leva hade han nu varit 87 år. Trots att hans eftermäle grumlats kraftigt kvarstår den glamour som omgett honom, och JFK är en av 1900-talets mest populära presidenter i USA.

Den nära kopplingen till Ted Kennedy är mer problematisk för JohnF Kerry. Det är ”mjuka välfärdspolitiker” som han republikanerna gärna målar upp nidbilder av.

När partikonventet nu är över börjar en hätsk kampanj.

– Vi lyckades ju till och med få Al Gore att framstå som en ”Massachusettsliberal”, sade en republikansk partistrateg i tidskriften Time i våras.

– Gissa vad vi kan göra med en riktig sådan som John Kerry.

Gunilla Kinn/TT