Ikea-kopian som retar designern

1 av 3 | Foto: HALVA PRISET Den nya Ikeakatalogen har kommit ut. Ett efterlängtat objekt för många. Men David Carlson, Davids Design i Malmö, tycker att det mesta ser "tantigt" ut. Dessutom upptäcker han och hustrun att samma möbel som de säljer för 12 000, säljs för mindre än halva priset på Ikea.
NYHETER

Årets Ikeakatalog är här. Själva tycker det stora varuhuset att de tagit fram en country-stil av lantlig romantik.

- Jaså. Jag tycker det ser lite tantigt ut, säger en kritisk David Carlson på David Design i Malmö.

Ikeakatalogen är numera en angelägenhet för alla. Både för dem som behöver fylla hemmet med prisvänliga varor och för de riktigt trendkänsliga. Varuhuset har gått från att vara helt otrendigt till att snabbt haka på populär design.

David Carlson och hans fru Madeleine Ahnell jobbar båda på David Design i Malmö. Här arbetar man nära formgivarna och är alltid tidigt ute. Deras kunder vill vara först med det nya och är beredda att betala för det.

Entusiasmen svalnar

Båda kastar sig över nya Ikeakatalogen, men entusiasmen svalnar snabbt. Var är egentligen countryromantiken?

- Jag tycker det spretar åt alla möjliga håll. Här finns lite japanskt, lite 70-talsfuru och lite 80-talsretro. Möjligen är sovrumsinredningarna en smula country, säger Madeleine Ahnell.

När de kommer till sidan 169 skriker de till. Här presenteras den nya förvaringsmöbeln Dirigent för 2 400 kronor.

- Det är ju en exakt kopia av Per Söderbergs möbel som vi har här hemma. Titta, de har till och med kopierat de mycket speciella handtagen.

Kopiering inget nytt

Den möbel de talar om har funnits på marknaden i fyra år. Trots att den kostar 12 000 kronor säljer den mycket bra. Med David Designs mått mätt, vill säga.

- Vi säljer kanske 500 om året. Ikea kommer att sälja tiotusentals, säger David Carlson.

Att Ikea "stjäl" design av andra är inget nytt. Ibland är det till och med formgivaren själv som kopierar sina egna grejer.

- En designer gjorde ett tygmönster åt oss som vi säljer för 365 kronor metern. Sedan gjorde hon nästan exakt samma tyg åt Ikea, fast i andra färger. Där säljs det för 49 kronor metern, men givetvis i en helt annan kvalitet.

Att driva processer om mönsterskydd är näst intill hopplöst. Det är dyrt och svårt att vinna.

- Och egentligen gör Ikea nog mer nytta än skada när de kopierar andra. De sprider ju faktiskt god design till folket.

Ingrid Carlqvist