WTO enas om billiga läkemedel

Publicerad:
Uppdaterad:

Världshandelsorganet WTO slöt på lördagen en uppgörelse om att ge fattiga länder rätt att importera billiga läkemedelskopior mot aids och andra svåra farsotssjukdomar.

-Jag är lättad. Det här var en fråga med väldig sprängkraft, säger näringsminister Leif Pagrotsky till TT.

Även Supachai Panitchpakdi, WTO:s generaldirektör, och EU:s handelskommissionär Pascal Lamy delade samma åsikt på lördagen.

-Det beslut som ni just har fattat innebär ett historiskt avtal för WTO, sade Panitchpakdi till medlemsstaternas delegationer.

-Den (uppgörelsen) visar att WTO kan reagera flexibelt och pragmatiskt inför behoven i utvecklingsländerna, sade Lamy.

WTO tillåter redan länder med egen läkemedelsindustri att strunta i patent och tillverka generika - billigare kopior av patenterade mediciner - när svåra, farsotsliknande sjukdomar som aids eller malaria hotar befolkningarna.

USA lugnas

Det nya avtalet rör import av generika. Att tillåta fattiga länder som inte själva kan tillverka mediciner att importera billiga kopior är viktigt i kamp mot farsoter. Men det innebär åsidosättande av patent som ägs av multinationella företag och skyddas av handelsregler.

Avtalet godkändes efter flera dagars intensiva diskussioner av de 146 nationerna i WTO:s generalråd. Det hade formulerats av tre parter; USA, med några av världens största läkemedelsföretag, generikatillverkarna Brasilien och Indien, samt de fattiga aidsdrabbade länderna Kenya och Sydafrika.

Avtalet ska lugna USA, som oroat sig för att åsidosättande av patent kan utnyttjas kommersiellt av generikatillverkare i u-länder. USA befarar bland annat att de kan börja exportera vinstgivande livsstilspreparat som Viagra till rikare u-länder.

''Av med stämpeln''

Avtalet sågs som oerhört viktigt inför handelsmötet i Cancun i Mexiko om två veckor, för att ge ny fart åt WTO:s kärvande så kallade Doharunda om frihandel.

Pagrotsky tror hela Doharundan varit låst och ''kortsluten'' om inte avtalet hade slutits. Han menar att USA, som nu ''måste ge upp intressen för den för amerikansk politik så viktiga läkemedelsindustrin'' tror sig i förlängningen ändå kunna vinna andra handelsfördelar genom att lossa knutarna i Dohafrågorna.

Men även annat ligger i ''pluskolumnen'' för USA, anser Leif Pagrotsky.

TT: Som vad?

-De blir av med stämpeln att de är u-landsfientliga och inte bry sig om den nöd som miljoner människor med hiv och aids i fattiga länder lider av, säger Pagrotsky.

Även kritik

Han ger äran för avtalet till EU, som ''mycket tidigt tog en klar och tydlig ställning'' redan under svenska ordförandeskapet våren 2001.

-Jag menar att EU är en handelspolitisk supermakt. När vi bestämmer oss för att vi vill påverka något, då händer det något, säger Pagrotsky.

Men alla röster sjöng inte i dur på lördagen. Uppgörelsen är otillräcklig, sätter upp allt för många villkor för de fattiga länder som vill utnyttja den, och är därför ingen lösning, ansåg biståndsorganisationen Oxfam samt Läkare utan gränser (MSF).

Tomas Bengtsson/TT

Publicerad: