Experter varnar för skadlig hälsokost

1 av 2
Röd solhatt och tussilago är två växter som Livsmedelsverket avråder människor från att använda i livsmedel.
NYHETER

Se upp för röd solhatt, tussilago och vallört.

De finns alla med på Livsmedelsverkets lista över växter som är högst olämpliga i livsmedel.

- Jag skulle absolut avråda från att äta någon av växterna, säger toxikolog Ulla Beckman Sundh, Livsmedelsverket.

I vissa hälsokostpreparat kan det förekomma växter eller delar av växter som kan leda till allvarlig förgiftning. Växterna har inte tidigare förekommit i livsmedelssammanhang men har nu visats sig finnas i vissa hälsokostpreparat.

Naturprodukt

- Det finns en tendens bland människor att nedvärdera riskerna med olika naturprodukter. Men man ska komma ihåg att mycket av det som Gud fader själv har skapat kan vara långt mer farligt än kemiska preparat, säger Leif Busk, forskningschef på Livsmedelsverket.

På listan finns också gamla medicinalväxter som inte ger någon positiv effekt och som kan vara direkt hälsovådliga.

Leverskador

Branschorganisationen Hälsokostrådet kontrollerar det som de flesta handlare har i sina butiker, men det som oroar Livsmedelsverket är den ökande internethandeln av hälsokostpreparat.

- Det är oerhörda skillnader på produkter inom Europa, säger Leif Busk.

I Frankrike har ett bantningste som innehåller vallört sålts och orsakat leverskador.

Pernilla Hansson