786 svenskar saknas ännu

NYHETER

Aftonbladet har granskat antalet i varje kommun
Skarp kritik mot Rikskriminalens tidigare lista

Just nu är 786 svenskar saknade efter flodvågskatastrofen i Asien.

Men Rikskriminalpolisen räknar med att siffran sjunker den närmaste veckan.

I 25 kommuner som tidigare haft saknade invånare finns inte längre några saknade, visar Aftonbladets granskning.

Foto: LÅNG VÄNTAN PÅ BESKED Tusentals svenskar väntar på besked om vad som hänt deras saknade anhöriga. Samtidigt går identifieringsarbetet av dem som återfunnits döda efter flodvågskatastrofen mycket långsamt. Bilden visar förödelsen vid hotellet Khao Lak Bayfront Resort, Khao Lak i Thailand.

Aftonbladet har granskat läget i kommunerna. Granskningen utgår från den lista polisen skickade ut den 7 januari. Många kommuner är nu starkt kritiska till polisen.

-Det är märkligt när polisen kommer med tre personer efter varandra som har samma personnummer, säger informationschef Anders Björklund i Karlskoga.

I Vellinge uppgavs en person som saknad.

- Vi har inte haft någon nytta alls av polisens lista. Den var helt fel. Fem personer saknas, säger avdelningschef Vensel Roskvist i Vellinge. Han är inte ensam om att ha fått fel siffror:

- Vi struntade ganska snabbt i polisens lista. Vi visste att det saknades fyra barn, men inget av dem var med på listan, säger Olle Johnselius, stadsdelsdirektör i Stockholmsstadsdelen Katarina-Sofia.

Eftersom det dröjde två veckor efter katastrofen innan kommunerna fick listor började många själva samla information.

Kontaktade skolor

-Vi har haft kontakt med 180 föreningsledare och 80 skolor. Så vi hade rätt god koll innan vi fick listorna, säger Lidingös socialchef Leif Söderholm.

Rikskriminalen fick i sin tur listorna sent från utrikesdepartementet, inte förrän den 4 januari. Polisens experter jobbade 26 timmar i sträck med listorna, som enligt UD innehöll 1201 saknade och 702 bekräftat saknade, alltså totalt 1903 saknade. När polisens genomgång var klar visade det sig att det bara fanns säkra personuppgifter kring 637 av de UD-listade.

Nya listor kommer

Dessa 637 namn skickade Rikskriminalen ut till kommunerna den 7 januari, för att de skulle hinna förbereda sig inför skolstarten.

-Listan var inte till för att ha ett säkerställt statistiskt underlag. Den var till för att kontrolleras av lokal polis och kommuner, så att de kunde börja agera och inte sitta och vänta, säger Thord Modin, chef för analysenheten vid Rikskriminalen.

Många flodvågsansvariga ute i kommunerna väntar nu på att få nya listor från Rikskriminalen.

Thord Modin vid Rikskriminalen uppger att en ny rikslista kommer omkring den 28 januari. Först när den listan är klar kan kommunerna förvänta sig nya lokala listor.

Siffrorna sjunker

-Som siffrorna har betett sig hittills så har de sjunkit efterhand. Vi får hoppas att den trenden fortsätter. Men det kommer förmodligen inte att handla om så många färre i slutet av nästa vecka, säger Modin.

Polisen knackar nu dörr hos anhöriga till saknade. För drygt 400 av de 786 som för närvarande finns med på saknade-listan har polisen samlat in identifieringsunderlag hos anhöriga.

Hundratals poliser är inblandade i att besöka anhöriga till de resterande cirka 380 på listan. När de besöks kommer det troligen att visa sig att en del kan avföras från listan.

Läs mer:

Så gjordes Aftonbladets undersökning - kommun för kommun

Richard Aschberg, Niklas Bodell, Sven-Anders Eriksson, Joachim Kerpner, Britt Peruzzi