Sätt Bosse på -prov

NYHETER

Klarar du testet bättre än ministern?

Bosse Ringholm har fått nytt jobb som EU-minister.

Aftonbladet testade hans EU-kunskaper - och Bosse fick godkänt.

Testa om du kan mer!

I går meddelade Göran Persson att han utsett vice statsminister Bosse Ringholm till ny EU-minister. Eller, som den riktiga titeln är: samordningsminister i regeringen för EU-frågor.

-I Sverige har vi ingen riktig EU-minister. Alla de olika ministrarna har ansvar för EU-frågorna inom sina områden. Sedan är det min uppgift att samordna detta, säger Bosse Ringholm.

Grattis till nya jobbet.

-Nytt och nytt. Statsministern berättade i höstas i samband med regeringsdeklarationen att samordningen av EU-frågorna skulle flyttas från utrikesdepartementet till statsrådsberedningen. Det skulle meddelas vid årsskiftet, men så inträffade tsunamin och då var det annat som var viktigare.

Är du nervös?

-Nej, jag har varit med i EU-arbetet i flera år och känner många personer inom EU-politiken. Det ska bli spännande att få fortsätta samarbetet med dem.

Du är EU-förespråkare. Tycker du att EU är på väg åt rätt håll?

-Jag röstade ja i folkomröstningen 1994, men har hela tiden insett att det finns både för- och nackdelar. Till det positiva för Sverige hör stora ekonomiska fördelar.

Och vad är dåligt?

-Till exempel EU:s jordbrukspolitik. De enorma jordbrukssubventionerna står för halva EU:s budget, pengar som går till jordbrukare i Frankrike och andra sydeuropeiska länder.

Är du fortfarande lika säker på att vi borde byta ut kronan mot euron?

-Ja. En god illustration på det hade vi i förra veckan när Pär Nuder var på möte med EU:s alla finansministrar. Den viktigaste diskussionen var kvällen före, då eurogruppen sammanträdde i sju timmar. Men då fick Nuder inte vara med.

Kommer du att jobba för en ny folkomröstning när det gäller valutan?

-Nej, i alla fall inte före 2010.

I vilket EU-land har medborgarna det bäst?

-I Sverige. Vi har EU:s mest utvecklade välfärdspolitik. Dessutom har vi förhållandevis små klassklyftor och låg arbetslöshet.

Vilken är EU:s bästa fotbollsnation just nu?

-Måste vara Grekland eftersom de vann EM.

Tänker du sitta kvar som ordförande i Stockholms arbetarekommun?

-Ja, det vill jag. Jag kandiderar på nytt i vår.

Test i EU-kunskap

Här är de rätta svaren...

Olle Castelius