"Vi kände oss trygga i trädet"

NYHETER

Åsa Rosén är tillbaka i Thailand för att hämta hem döda dottern

1 av 3 | Foto: Urban Andersson
minne för livet Här på Bhandari Resort såg Åsa Rosén sin nioåriga dotter Amanda för sista gången. Hon och Amandas tvillingsyster Linnea sveptes med av flodvågen men lyckades rädda sig upp i ett träd. I går var Åsa tillbaka på stranden. Hon hittade trädet, klättrade upp och spikade fast en minnesplakett.

KHAO LAK

Först tvekar Åsa Rosén 36, när hon ser trädet på stranden i Khao Lak.

Sedan känner hon igen varje gren. Det här är trädet som räddade livet på henne och dottern Linnea, 9, när tsunamin slog till.

-Jag ville aldrig gå ner igen. Uppe i trädkronan kände vi oss trygga, säger hon.

Det är första gången sedan katastrofen den 26 december som Åsa Rosén återser stranden där Linneas tvillingsyster Amanda försvann.

Bara ruiner kvar

Hon ser sig runt och försöker förstå var hon och tvillingflickorna befann sig när de skildes åt av vattenmassorna.

Hon hittar Bhandari Resort, hotellet dit hon flydde med Linnea och Amanda medan dånet från tsunamin växte sig allt starkare.

Nu finns bara ruiner kvar, men Åsa hittar trappan hon och flickorna sprang uppför.

-Här var jag och höll Amanda i handen. Linnea hade hunnit komma upp en avsats högre, berättar hon och pekar på det som finns kvar av trappan.

Åsa Rosén har kommit tillbaka till Thailand för att uppfylla två mål. Det första klarade hon i går, hon hittade trädet där hon och Linnea klamrade sig fast mellan första och andra flodvågen.

Utan att tveka klättrade hon de fem meterna upp i trädkronan, tätt följd av sin pappa Tommy Rosén som följt med till Thailand för att stötta henne.

Minnesplakett

Uppe i trädkronan spikade hon fast en liten plakett som en väninna hemma i Sverige gjort. Texten på plaketten är enkel och mycket talande: "Åsa & Linnea. 26/12 2004."

Det andra målet verkar vara svårare att uppfylla lika snabbt - att få hem Amandas kropp till Sverige.

Hennes kropp hittades tack vare efterlysningar via internet.

"Tempelflickan"

Den 6 januari kom tips om att hennes kropp kunde finnas i templet Yan Yao norr om Khao Lak. Den oidentifierade kroppen som man trodde kunde vara Amanda kallades "Tempelflickan". Den avgörande pusselbiten var en teckning av Amandas trosor med röda ofyllda hjärtan som stämde exakt med dem Tempelflickan hade på sig.

Sedan i torsdags har Åsa Rosén och hennes pappa, Tommy Rosén, bombarderat generalkonsul Christer Asp i Phuket med frågor för att skynda på hemtransporten.

- Vi har fått besked att Amandas kropp har undersökts redan den 24 januari. Vi kan inte förstå varför hon då inte redan skickats hem.

Vid ett möte som Aftonbladet var med vid bekräftade Christer Asp att identifieringen är klar.

- Vi kommer att lösa det här inom en snar framtid, lovade han.

Åsa Rosén tänker inte resa tillbaka hem till Linnea och sambon Lars Nilsson, som fortfarande vårdas för skadorna han fick vid katastrofen, utan Amandas kropp.

-Det kan jag bara inte. Nu är jag hos henne. Jag har mitt barn här.

Per-Ola Ohlsson