Katastrofens offer hedrades över landet

NYHETER

Röda korsets insamling uppe i 249 miljoner efter tv-sänd manifestation i Kungs- trädgården

På lördagskvällen hölls en nationell sorgegudstjänst i landets samtliga domkyrkor.

I Kungsträdgården i Stockholm deltog flera artister i en manifestation för att samla in pengar till flodvågens offer.

Klockan 19 hade Röda korsets insamling inbringat 249 miljoner kronor.

Foto: Hans Alfredson var en av initiativtagarna till artistmanifestationen.

I landets samtliga 13 domkyrkor från Luleå i norr till Lund i söder hölls vid 18-tiden en nationell sorgegudstjänst för att hedra offren för katastrofen i Sydostasien.

Drottningen kunde inte landa

Hela kungafamiljen, förutom drottning Silvia, riksdagens talman och flera regeringsmedlemmar deltog i gudstjänsterna på olika håll landet. Drottningen kunde inte närvara i Lund på grund av stormen i södra Sverige. Enligt hovets presstaleskvinna Ann-Christin Jernberg kunde drottningen inte delta på grund av att hennes flyg inte kunde landa på Sturup.

I ett regnigt Kungsträdgården i Stockholm trängdes ett tyst, andäktigt folkhav framför den fackelprydda scenen och det bjöds på tal och musik. Hans Alfredson, som var en av initiativtagarna till artistmanifestationen, hälsade alla välkomna och sade att det för första gången i historien är entré till Kungsträdgården "och de som inte betalar kommer inte att få något straff men dåligt samvete".

Evenemanget bjöd bland annat på tal av författarinnan Louise Boije af Gennäs och musik av Tomas di Leva, Povel Ramel och Pernilla August. Det fanns många insamlingsbössor på plats och Röda Korsets Christer Zettergren uppmanade alla att fortsätta skänka pengar - hjälpen till Sydostasien måste pågå i tre till fem år, sade han.

Ge pengar här

Magnus Johansson/TT , aftonbladet.se