Alla tåg i södra Sverige stannade

NYHETER

Många bilister fångades mellan träden

Varenda tåg i hela södra Sverige stannade. Riks- och Europavägar stängdes av och träd låg som tändstickor över vägbanorna.

Nästan överallt stod trafiken stilla, och många bilister fångades mellan träden.

Lördagens storm lamslog kommunikationerna i södra Sverige och redan på eftermiddagen fick detta konsekvenser för SJ:s trafik, dels när träd föll över spåren och dels när det uppstod strömavbrott på grund av fallna träd.

Undan för undan ställdes allt flera avgångar in och på kvällen stod all trafik söder om Stockholm stilla. Passagerare fick vänta i timmar på att evakueras.

– Det har varit besvärligt men nu har vi kunnat transportera alla passagerare antingen med buss eller taxi, sade Ronny Hörstrand vid SJ:s pressjour till TT vid 22.30-tiden på lördagen. Såvitt jag vet så finns det inte längre några som sitter strandade på tågen och vi har heller inte behövt ordna logi åt någon.

Står still under natten

Banverket kunde under kvällen inte lämna någon prognos på när tågtrafiken kan komma i gång igen för under kvällen var det ogörligt att ens inspektera spåren. Tidigast klockan åtta på söndagsmorgonen skulle trafiken kunna komma i gång igen, var det besked SJ fått.

– Det kommer att vara problem under hela söndagen i vart fall, så mycket kan jag säga. Vi upplever nog det värsta sedan 17 november 1995, sade Banverkets Tomas Boström till TT och syftade på den svåra snöstorm som lamslog södra Sverige då.

Även på vägarna var situationen svår i den hårda blåsten. I västra Sverige stängdes sträckor både på riksväg 45 och E6 norrut mot Ljungskile av på grund av de översvämningar som uppstod i den hårda västliga vinden.

– I Halland och Sjuhärad har vi också stora problem med träd som fallit över vägen, sade Åke Wessman, pressansvarig på Vägverket region väst till TT.

Stängda broar

Uddevallabron var under kvällen nära att bli helt avstängd och likadant var det på andra broar i södra Sverige. Öresundsbron stängdes av helt, liksom Ölandsbron.

– Vi har haft vindar på 31 meter per sekund, berättar Ulf Modig på Vägverket region sydöst. Bron är inte säker att beträda och det ser ut som ett plockepinn på vägarna inåt landet.

Han och hans kollegor fick under hela kvällen ta emot samtal från människor, både från ölänningar som undrade hur de skulle komma hem på natten och från människor som blivit strandsatta på vägarna.

– Jag tror inte att folk tog våra varningar på allvar men nu sitter det många – jag vet inte exakt hur många – fångade med träd både framför och bakom bilarna. Vi försöker röja så fort det går, men det tar tid och kan vara farligt, sade Modig.

I Jönköpings län hade räddningstjänsten under kvällen mellan 160 och 170 man ute som slet med det tröstlösa arbetet att försöka hålla vägarna öppna.

– Överallt sitter folk fast och även våra räddningsfordon blir stående. Vi försöker hålla de största vägarna öppna så att åtminstone ambulanserna kan ta sig fram, sade Jonas Petri, räddningschef i beredskap till TT vid 23-tiden.

Hans uppmaning till allmänheten var entydig:

– Stanna hemma. Det är farligt att gå ut.

Robert Triches/TT