”I Sverige vågar ingen ta ansvar”

NYHETER

Kungen kritisk till regeringen – informerades först efter två dagar om katastrofen i Asien

Foto: SÖKTE UD - FÖRGÄVES Kungen fick vetskap om katastrofen via media. Han försökte förgäves att få information från Utrikesdepartementet. På kvällen den 27 december fick hovet tag på statssekreteraren Lars Danielsson och dagen därpå kunde kungen träffa kabinettsekreterare Hans Dahlgren.

Kungen fick information från UD först två dygn efter katastrofen.

Han menar att regeringen måste rannsaka sig själv om hur krishanteringen sköttes.

–Här i Sverige är det ofta så att ingen vågar ta ansvar, säger kungen till Dagens Nyheter.

Foto: Kungen och drottningen har varit mycket engagerade i insamlingarna till katastrofens offer och deltagit i flera minnesgudstjänster. Bland annat den som hölls i Storkyrkan i Stockholm 30 december.

I en lång intervju med tidningen talar kungen om hur tsunamikatastrofen påverkat honom.

Han berättar att familjen var samlad hos hans syster, prinsessan Christina, på annandagen och att de allihop stod samlade framför tv:n och följde rapporteringen. Kungen försökte få information från Utrikesdepartementet, UD, och statsrådsberedningen, utan att lyckas.

Först på kvällen den 27 december fick hovet tag i statssekreterare Lars Danielsson.

Rannsakar sig själv

Dagen efter kom kabinettsekreterare Hans Dahlgren till slottet och informerade kungen.

–Alla rannsakar sig själva. Det kommer vi också att göra. Mycket berodde säkert på att vi var inne i en julhelg och att det är som i en annan sfär, säger kungen till DN.

Kungen funderar också, liksom många andra, på hur de första dygnens kaos inom UD kunde inträffa–och jämför med Italiens snabba agerande.

Bättre att agera

–I vissa lägen är det bättre att agera än att inte göra något alls. Då är det bättre att ringa på ambulansen och sedan skicka hem den om den inte behövs. Men här i Sverige är det ofta så att ingen vågar ta ansvar. Man är rädd för att dra i gång saker, det kan innebära kostnader, säger han.

Kungen tror att den svenska mentaliteten medför att vi reagerar långsamt, men är väldigt organiserade och effektiva när maskineriet väl är igång.

Han berättar om intrycken från besöket på Arlanda?–?där det till och med laddades upp med snus till hemvändande svenskar. Kungen tror att hovet kan vara ett stöd under svåra tider.

–Jag hoppas att jag kan göra en insats. Jag vill ju ändå försöka vara en samlande symbol för nationen och för de svenskar som drabbas. Hjälpa, och stödja, och vara med där det finns möjlighet, säger kungen.

Johan Edgar