"Risk för terrordåd mot hjälparbetare"

NYHETER

Danska diplomater varnar för attacker i katastrofområdet i Aceh

Danska UD varnade på måndagen för ”omedelbart förestående” terrorattacker mot internationella hjälparbetare i den hårt flodvågsdrabbade indonesiska Acehprovinsen.

– Vi fick upplysningar på söndagskvällen och har informerat berörda organisationer, myndigheter och medier på plats, sade en UD-talesman.

Det framgick inte vem som framfört hotet.

Sören Benthin, en av cheferna för den danska beredskapsstyrelsen är på plats på det danska fältsjukhuset i Banda Aceh.

Benthin säger till nyhetsbyrån Ritzau att man orienterats om ett hot mot en hjälporganisation som finns 120 kilometer från Banda Aceh.

Benthin sade att hjälppersonalen tar hotet allvarligt och följer de regler som finns i sådana situationer.

Danska UD uppmanar alla danskar att iaktta största försiktighet.

En talesman för den indonesiska regeringen sade till Reuters att den separatistiska GAM-gerillan kan ligga bakom hotet. En UD-talesman sade att man vill veta mera om ”dessa så kallade underrättelseuppgifter som den danska regeringen har.” Officiellt har GAM inte riktat några hot mot det utländska katastrofbiståndet.

Vapenvila utlyst

Muslimska grupper i området har tidigare anklagat kristna hjälpgrupper för att försöka använda hjälparbetet för att omvända nödlidande till kristendomen.

Ingen större oro för – eller ens vetskap om – hotet kunde märkas i provinshuvudstaden Banda Aceh på måndagen.

– Det har jag inte hört någonting om, och jag rör mig ändå ute i Aceh, sade Måns Nyberg, presstalesman för UNHCR, FN:s flyktingorgan, till TT.

Inte heller journalisterna på plats var överdrivet uppjagade. Informationen som nått Banda Aceh är alltför oklar och sporadisk. De få journalister som ens har hört talas om attentatshotet ryckte uppgivet på axlarna.

– Det går ju rykten hela tiden. Det är ju inte mycket man kan göra, sade en nordisk journalist TT talat med.

Bland journalisterna spekulerades allmänt om att hotet kan vara ett inslag i propagandakriget mellan regeringen och gerillan.

GAM-gerillan utlyste en ensidig vapenvila redan den 27 december och har i flera uttalanden tydligt framfört att man inte tänker attackera hjälparbetare i Aceh.

TT