Nytt hot: Ukraina kan delas

Publicerad:
Uppdaterad:

KIEV

Ukraina står på randen till ett sammanbrott - och landet riskerar att delas.

- När den första blodsdroppen har spillts är det för sent att göra något, sa premiärministern Viktor Janukovitj i går kväll.

GER INTE UPP Hundratusentals oppositionsanhängare fortsätter, efter en vecka, att protestera i Kiev. Nu hörs förslag om att dela landet.Källa: GETTY IMAGES / ALL OVER PRESS
GER INTE UPP Hundratusentals oppositionsanhängare fortsätter, efter en vecka, att protestera i Kiev. Nu hörs förslag om att dela landet.Källa: GETTY IMAGES / ALL OVER PRESS

Officiellt manar han till besinning och en förhandlingslösning på den politiska kris som har lamslagit hela landet.

- Jag uppmanar er att inte göra något drastiskt. Vi måste bevara fred och stabilitet, sa Janukovitj inför 3 500 ämbetsmän från 17 regioner i östra Ukraina som samlats till kongress i staden Severodonetsk.

Vill bilda ny republik

Guvernören i Donetsk-regionen, Anatolij Blizniuk, föreslår att östra Ukraina slås samman med halvön Krim i Svarta havet och bildar en ny republik. Förslaget får bifall av Donetsk borgmästare Alexander Lukiantjenko och ledarna från storstäderna Lugansk och Charkiv.

- Vi kan leva utan den andra halvan av landet. Men tror ni att de kan leva utan oss? sa Blizniuk inför anhängare till Viktor Janukovitj.

Antalet protesterande ökar

Han har sitt stöd från de mäktiga klan-oligarkerna inom stål- och kolindustrin. Och framförallt har Janukovitj stöd från Ryssland som behöver en buffertzon mellan sitt imperium och EU:s östutvidgning.

I en ogenerad gest av stöd för den sittande regimen i Ukraina besökte Moskvas mäktige borgmästare mötet i Severodonetsk och uppträdde tillsammans med Viktor Janukovitj.

Här i Kiev fick utspelen från öst till följd att ännu flera människor anslöt till de flera hundra tusen som i en vecka har protesterat mot valfusket. På Självständighetstorget och alla regeringens administrationsbyggnader blockerar folkmassorna alla försök från överheten att få en normalisering till stånd.

Oppositionsledaren Viktor Jusjtjenko kräver att ledarna som föreslagit den östra regionens utbrytning ska ställas inför rätta.

I natt fortsatte stödet för Jusjtjenko med rungande slagord och dånande musik trots snöglopp och isande vindar bland de enorma tältläger som byggts upp framför Dynamo-stadion och längs paradgatan Chrisjtjatik.

Sture Olsson

Publicerad: