Resning mot Perus president

NYHETER

160 reservister sköt fyra poliser och tog gisslan

Lima

En peruansk styrka ledd av en känd före detta major krävde på söndagen president Alejandro Toledos avgång.

Cirka 160 reservister deltar i aktionen under förre majoren Antauro Humala. Gruppen har skjutit ihjäl fyra poliser sedan de intog polisstationen i staden Andahuaylas i sydöstra Peru i lördags, enligt sjukhusuppgifter.

Ännu på söndagen hade de tio personer som gisslan. De uppmanade folket att resa sig mot Alejandro Toledo.

Gruppen motsätter sig också den ommöblering i militären som innebar att Antauro Humalas bror Ollanta Humala måste gå i pension från sin post som militärattaché i Sydkorea.

Upprorsledaren sade i telefon till Reuters i lördags att 800 poliser och 600 soldater samlats kring stationen.

- Vi ska försvara oss. Om de vill riskera sina liv för en president som Toledo så är det deras problem, sade han.

Kokainpengar

Premiärminister Carlos Ferrero lovade att ta itu med situationen "försiktigt men beslutsamt". Han avfärdade rebellerna från nationaliströrelsen Etnocaceristas som en udda grupp finansierad av kokainmaffian.

Folk i den lilla fattiga staden berättade för massmedier att de hörde skottlossning på morgonen. Sjukhus meddelade senare att de tagit emot fyra döda poliser.

Antauro och Ollanta Humala och deras far Isaac är kända för sin nationalism. Antauro sade att Ollanta var på väg hem från Sydkorea för att delta i upproret. Deras rörelse, som mest består av före detta soldater, vill nationalisera Perus industri och legalisera kokaodlingen. De ogillar skarpt grannlandet Chile, en traditionell fiende.

Kupp mot Fujimori

Under den förre presidenten, Japanättlingen Alberto Fujimori, ledde bröderna Humala år 2000 en misslyckad kupp med krav på dennes avgång. Senare tvangs Fujimori avgå efter avslöjanden om grov korruption. Just nu har han märkligt nog starkt opinionsstöd inför nästa presidentval 2006, kanske därför att Toledo är så illa omtyckt.

Toledo, som är ekonomutbildad indian, har kritiserats hårt sedan han blev statschef 2001. Han har nu stöd av bara 9-11 procent i opinionsmätningar efter upprepade korruptionsskandaler.

Humala sade att hans aktion förr eller senare kommer att leda till Toledos avgång.

- Även om vi dör så är det värt det.

TT-Reuters