"Ingen kunde rädda Charlie"

NYHETER

Sonen försvann - nu har familjen slutat att hoppas

1 av 2 | Foto: FÖRSVANN I VÅGEN Charlie, 2, slets ifrån sina föräldrar och det fanns inte någon i närheten som skulle ha kunnat få tag på honom. Nu har familjen slutat hoppas - trots att Charlie inte återfunnits.

Charlie, 2, är ett av de över hundra svenska barn som saknas.

Nu har familjen slutat hoppas.

-Vi var så långt ut. Det fanns ingen som skulle ha kunnat rädda honom, säger hans mamma Sara.

Det har gått fem dagar sedan familjen Axelsson från Mora kom hem till Sverige.

Dagar som varit fulla av praktiska göromål.

-Det är fullt upp med sjukvård och annan hjälp. Och det är många som ringer, säger Sara Axelsson.

Familjen gör vad de kan för att, som Sara säger, "hålla livet i schack".

Men ingenting är som vanligt.

Mamma Sara, pappa Peter och storasyster Fanny, 6, saknar sin Charlie, 2,5 år gammal. Han försvann någonstans i flodvågen vid Khao Lak.

Saras mamma och barnens mormor, Berith, 59, saknas också.

Sara berättar om det dramatiska händelseförloppet när jättevågorna slog in. Om tystnaden efteråt. Och om miraklet, när sexåriga dottern Fanny sex timmar efter katastrofen kom gående till den uppsamlingsplats uppe i bergen där Sara och Peter hade återförenats.

"Fanny kom gående"

Då hade Sara redan accepterat att hon kanske hade förlorat sin dotter. Den tomma vattendunk som sexåringen klamrat sig fast vid när den tredje vågen kom, hade flutit upp till vattenytan.

Utan Fanny.

-Men så såg jag henne komma gående. Jag hade inga glasögon så jag såg knappt en meter framför mig. Men jag kunde urskilja hennes längd och hårfärg. Det var en obeskrivlig känsla. Helt ofattbart, säger Sara.

Sökte på listorna

De första dagarna efter katastrofen sökte familjen oupphörligt efter Charlie och Berit på de listor som fanns uppsatta.

Nu har hoppet släckts.

Sara tror inte längre att de kommer att återse Charlie i livet.

-Nej. Det skulle vara min mamma i så fall, som var kvar i bungalowen, som kan ha klarat sig. Men Charlie... vi var så långt ut. Det fanns ingen människa framför oss som skulle ha kunnat rädda honom när han slets ifrån oss.

-Jag tror att barn drunknar snabbt.

Hela familjen får nu hjälp av kommunens grupp för psykiskt och socialt omhändertagande, Posom. Stödet och hjälpen fungerar bra, tycker de. Även om den allra första kontakten med svenska myndigheter blev en negativ upplevelse.

UD pratade om pengar

-Det första UD började prata om på plats var hur mycket det kostade att flyga hem och räntan för att få låna pengar.

Alla thailändare de hade mött hade varit så generösa och hjälpsamma. Det kändes konstigt när den första kontakten med svenskar kom att handla om pengar.

-Det var lite klantigt. Osmakligt, säger Sara.

Sämst chans att klara sig

Mer om Asienkatastrofen:

Flodvågens offer var många. Och ännu saknas svenskar som ingen hört av eller sett. Totalt är de över 700. Över 100 stycken är barn och ungdomar. Aftonbladet berättar om Charlie, 2, Christer, 45 och Anna, 38, som fortfarande saknas och de anhöriga som fortfarande väntar på ett svar. Här är deras historier.

Irene Beertema