Flög till Phuket - letade upp sina två barn

NYHETER

Kristian, 12, saknas fortfarande

1 av 2 | Foto: "DET VAR SOM ETT KRIGSSJUKHUS" Dan Walker flög ned till Thailand med sin far för att leta reda på sina tre barn. Han hittade 7-åriga Anna och 14-årige David på ett sjukhus. Dan Walkers far letar fortfarande efter Kristian, 12.

Dan Walker reste till Thailand för att leta efter sina tre barn.

Han fick Anna, 7, och David, 14, med sig hem.

Ingen vet vad som hänt sonen Kristian, 12.

Barnen reste till Khao Lak tillsammans med sin mamma, hennes pojkvän och en annan svensk familj före jul. I söndags flög Dan Walker från Danderyd till Thailand för att leta efter dem.

- Jag fick ett telefonsamtal från en svensk man i Thailand som befann sig på samma sjukhus som min dotter Anna. Hon hade talat om för honom vad hon hette. Där hittades min son David också av en slump, säger Dan Walker.

Höll på att missa dottern

Dan Walker flög till Phuket tillsammans med sin far för att träffa barnen. Först såg han bara sin dotter på håll och var nära att gå förbi henne.

- Man kan aldrig föreställa sig att ens anhöriga ska se ut på det sättet. Anna var blå över hela kroppen. Min son satt helt apatisk och bara stirrade rakt fram, säger han.

Anna hade ett sår i låret och en kompression i ländryggen. Hon hade så ont att hon grät.

David kämpade med både öron- och bihåleinflammation och begynnande lunginflammation.

Dan Walker kan inte med ord beskriva upplevelsen av att befinna sig på uppsamlingsplatsen.

- Det var som ett krigssjukhus där alla gjorde vad de kunde med begränsade resurser, säger han.

Fick hjälp på sjukhus

Dan Walker och barnen väntade tillsammans på flygplatsen i fyra timmar innan de lyckades komma ombord på ett thailändskt militärflygplan till Bangkok. Före hemresan tog han barnen till ett sjukhus. Där kom Dan Walker i kontakt med två sjuksköterskor som arbetade åt Svenska kyrkan. De ordnade utresehandlingar åt barnen.

I torsdags landade Dan Walker och de två barnen på Arlanda.

Med främmande man

Hans far är fortfarande i Phuket och fortsätter söka efter Kristian, barnens mamma och pojkvän.

- Han har gått runt på sjukhusen och visat en gruppbild med barnen och deras kusiner. Läkare och sjuksköterskor har pekat ut Kristian. De var säkra på att Kristian hade varit på sjukhuset vid två tillfällen, men eftersom han bara hade mindre skador skrevs han aldrig in.

Sjukvårdspersonalen säger sig också ha sett Kristian komma till sjukhuset i sällskap med en främmande man.

Dan Walker hoppas att uppgifterna stämmer och har nu skickat bilder på Kristian till svenska ambassaden i Bangkok. Han har också talat med UD och Rikskriminalen.

- Jag har talat med alla som det går att tala med, säger han.

Lena Gunnars