Regn hindrar hjälpsändningar

NYHETER

Sri Lanka: Nära 30000 döda – 14000 saknas

Foto: Våldsamma skyfall i samhället Ariampadi i Sri Lanka.

Colombo/Stockholm

På nyårsdagen saknades nära 14000 människor i Sri Lanka, utöver de nästan 30000 döda som rapporterats tidigare.

Men hjälparbetet efter jordbävningen hindrades av översvämningar efter kraftiga regn.

Stora mängder regn, 330 millimeter, föll under natten och översvämmade läger i Amparadistriktet i sydöst. På en del ställen stod vattnet över en meter högt och lägren med tusentals människor evakuerades, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt Herath Abeyweera, chef i distriktet, hindrade vattenmassorna en japansk läkargrupp om 20 personer från att komma fram till lägren.

Även skandinaviskt bistånd hindrades.

Avspärrat

Området kring kustorten Kalmunai i Ampara är avspärrat efter regnet, berättade den norske biståndsarbetaren Paul Henrik Kielland vid Forut Sri Lanka.

– Vägarna är inte framkomliga. Vi har därför kanaliserat vår nödhjälp till Akkaraipattu, längre söderut, säger Kielland till TT.

Landskapet är flackt och rikt på risodlingar. På vissa ställen gick havsvågen efter jordbävningen in tre kilometer över landområdet. Läger har därför upprättats en bit in från kusten, förklarar Kielland. Regnet försvårar de sanitära förhållandena, kyler de nödställda och ökar därmed risken för sjukdomar.

På nyårsdagen saknades nära 14000 människor i Sri Lanka, enligt presidentkansliet. Den officiella dödssiffran kan därför komma att höjas till över 42000. Sedan tidigare har omkring 28500 människor bekräftats döda i Sri Lanka.

USA:s marinkår är på väg med totalt 1500 soldater för att bistå i hjälparbetet, rapporterar AFP och Reuters.

Förmedlar kontakt

Det viktigaste för alla är att hjälpen koordineras, säger Helen Olafsdottir, taleskvinna för de nordiska observatörer som sedan 2002 övervakar vapenvilan mellan regeringssidan och tamilska LTTE i nordöst.

– Vi har redan kontakter med alla och fungerar därför som länk mellan regeringen, LTTE och hjälporganisationerna. Vi har en nyckelroll, särskilt för områdena i nordöst, säger Olafsdottir till TT.

LTTE:s företrädare har markerat att de vill sköta sina kontakter med FN och Röda Korset själva, inte via regeringen, men hjälpen kommer fram och ute i fält fungerar samarbetet utmärkt mellan den lankesiska armén och LTTE enligt Olafsdottir.

– Det tycks handla väldigt lite om politik ute i fält. Vi har inte observerat några konflikter.

Minor rubbas

Olafsdottir beskriver områdena kring Mullaittivu, sydöst om Jaffnahalvön, som bland de värst drabbade i landet.

– Men våra observatörer har sett att utländsk hjälp når dit.

Arbetet kompliceras av att landminor kan ha rubbats av vattenmassorna. Men Olafsdottir har fått information att minfaran inte är överhängande.

– Detta påverkar inte hjälparbetet, de större vägarna ska vara framkomliga ändå. Och minområdena finns huvudsakligen längre in i landet.

Anna Lena Wallström/TT