Kaos i norska flygtrafiken

NYHETER

Flygledarna på Gardermoen massjukskrivna - passagerare bussas till Karlstad

Foto: Kaos utbröt på Oslos internationella flygplats Gardermoen på måndagsförmiddagen sedan flygledarna inlett en sjukskrivningsaktion. All flygtrafik till och från Gardermoen stoppades. Frustrerade flygpassagerare stod, satt eller låg i avgångshallen i väntan på att trafiken skulle komma igång igen.

Flygledarnas massjukskrivning på Oslos flygplats Gardermoen har orsakat kaos i den norska flygtrafiken under måndagen. Också svenska resenärer har drabbats.

Trafiken på Gardermoen står helt stilla sedan flygledarna vid flygledningskontrollen utanför Oslo sjukanmält sig i protest mot planerade omstruktureringar. Och sent på måndagen fanns det inget som tydde på att flygledarna hade kommit över sin första reaktion.

Däremot meddelade Avinor på kvällen att flygtrafiken i huvudsak kommer att fungera igen från och med klockan halv sju på tisdagsmorgonen. Vissa inskränkningar i trafiken måste man dock räkna med även under tisdagen, sade det norska luftfartsverket.

SAS uppmanar svenska passagerare som tänkt att resa till Oslo under måndagen att kontakta sitt försäljningsställe för att få hjälp.

SAS-resenärer som inte kunnat ta sig Oslo under måndagen erbjuds att boka om sin biljett eller få pengarna tillbaka.

Bussturer från Karlstad

Det går också flyg till Karlstad och bussturer därifrån till Oslo, enligt SAS informationsavdelning. Flera flygplan har också omdirigerats till Landvetter i Göteborg.

Bakgrunden till aktionen är att Norska luftfartsverket Avinor ska placera en ny flygledarcentral för södra Norge i Sola i Rogaland.

Men flygledarna avvisar att sjukskrivningarna är en strejkaktion. De menar att beskedet från Avinor utlöste så starka reaktioner att det inte var försvarligt att arbeta vidare.

Flygledarna uppges ha suttit i möte under eftermiddagen.

Kristian Lindquist, TT