al-Qaida-ledare dödades i Pakistan

Anklagas för mordet på journalisten Daniel Pearl

Terrormisstänkte Amjad Hussain Farooqi har dödats i en räd mot al-Qaida.

Han anklagas för mordet på journalisten Daniel Pearl – och för två mordförsök mot Pakistans president.

Amjad Hussain Farooqi.
Amjad Hussain Farooqi.

Pakistans informationsminister Rashid Ahmed säger till tv-bolaget CNN att Amjad Hussain Farooqi dödades på söndagen i ett tillslag nära staden Nawab Shah. Räden slutade i en fyra timmar lång eldstrid, sedan polis och militär tipsats om Farooqis gömställe i den södra delen av landet.

Farooqi anklagas för att vara en av ledarna för Rörelsen för Islams Heliga Krig, en grupp som anklagas för att stå nära al-Qaida. Och de lokala myndigheterna hade satt en belöning på drygt 250 000 på hans huvud.

Myndighetskällor uppger att Farooqi ska ha skrikit att han hellre dog än togs tillfånga och att man trodde att han bar ett bombbälte. Men vittnen säger till Reuters att han bar en slöja kring kroppen och att polis öppnade eld så fort han kom ut.

De senaste åren har Farooqi kopplats till en rad attentat i Pakistan. Han misstänks bland annat för två mordförsök riktade mot landets president, general Pervez Musharraf.

I det senare attentatet riktades en bilbomb mot presidentens konvoj. Han undkom oskadd, men 15 personer dödades och 45 skadades. Bland dem både medlemmar ur presidentens personal och förbipasserande.

Landets informationsminister säger att Farooqi dessutom misstänks för inblandning i kidnappningen och mordet på Daniel Pearl. Kidnapparna släppte flera videor där reportern på Wall Street Journal hotades och plågades och för två år sedan hittades han halshuggen.

Farooqi har också anklagats för kopplingar till ett attentat mot det amerikanska konsulatet i Karachi för två år sedan. Nu polis i staden på högsta beredskap av fruktan för hämndaktioner, enligt AP.

Mattias Lundell

Publisert: