Dubbelmordet i Skåne kan ge åtta års fängelse

Publicerad:
Uppdaterad:

Båda tonåringarna dömdes skyldiga i dag ska psykundersökas

Skyldiga till mord och bilstöld. Rättegången mot de två tonåringar som stått åtalade för att ha misshandlat och sedan lämnat två 18-åriga kvinnor att dö i snön på Hallandsåsen i mitten av januari blev en total framgång för kammaråklagare Joakim Zander.

Rättegången avslutades på tisdagen med att rättens ledamöter överlade i nästan två timmar innan beslutet kom. Tidigare på dagen hade Joakim Zander yrkat på att båda de unga männen, trots deras ungdom, skulle dömas till minst åtta års fängelse.

Han ansåg inte att sluten ungdomsvård kunde komma i fråga. Den typen av straff kan dömas ut under maximalt fyra år.

– Det är för lite för så grov och hänsynslös brottslighet som det här handlar om, sade han i sin slutplädering.

– De har varit totalt likgiltiga för om flickorna skulle dö eller inte.

Erkänner misshandel

En av de åtalade, 18-åringen, har erkänt att han varit på platsen där kvinnorna hittades döda och att han slagit en av dem så att hon fallit till marken. Han har också trampat och sparkat på henne då hon låg ner.

Enligt advokaten Kai Erwall är inte misshandeln på långa vägar så grov som åklagaren ville göra gällande. Hans klient erkänner misshandel, olaga tvång och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

– Inte i sin vildaste fantasi hade min klient kunnat tro att flickorna skulle dö, sade Kai Erwall.

Han menade i stället att skadebilden talar för att de båda åtalade saknat uppsåt.

I sin slutplädering frågade sig advokaten om det finns något motiv för männen att ha ihjäl kvinnorna.

– Nej, några motiv har inte presenterats i målet och än mindre finns de i verkligheten, sade han.

Advokaten höll med om att det som hänt var förfärligt men citerade 23:e punkten i lagbokens domarregler: ”När domaren sitter för rätta, skall han icke vara på någon part vred, förty vreden hindrar honom, att han icke kan besinna vad rätt är i saken”.

– Vreden får inte förblinda rättens ledamöter, inte heller det massmediala trycket, sade Kai Erwall. Vedergällning existerar inte i svensk rätt.

Psykiatrisk undersökning

Advokat Lars Kruse företräder 17-åringen som, trots DNA-bevis, inte ens erkänt att han har varit på platsen. Han yrkade att åtalet mot hans klient skulle ogillas. Om rätten skulle finna det bevisat att han varit på platsen erkänner han samma sak som kamraten.

Lars Kruse ville inte kommentera rättens beslut.

– Jag vill först läsa domen. Skriv vad ni vill, sade han till journalisterna när han skyndade iväg.

De båda åtalade fick inte sina straff på tisdagen. Innan det avgörs vilken påföljd de skall få ska båda genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

Tidigare artiklar

Lennart Hansson/TT

Publicerad: