Hatet i Irak exploderar

Publicerad:
Uppdaterad:

Lemlästningar av amerikaner kan skynda på USA:s reträttt

LIKEN SKÄNDAS Svårt brända och lemlästade hängdes de fyra civila amerikanernas kroppar upp som en makaber trofé i en bro över Tigris. Tidigare hade amerikanernas bil stoppats och beskjutits av den uppretade mobben.
Foto: KHALID MOHAMMED
LIKEN SKÄNDAS Svårt brända och lemlästade hängdes de fyra civila amerikanernas kroppar upp som en makaber trofé i en bro över Tigris. Tidigare hade amerikanernas bil stoppats och beskjutits av den uppretade mobben.

Förkolnade, lemlästade kroppar som släpas efter en bil.

Och hängs upp på en bro som makabra troféer.

Fruktansvärda bilder av ofattbart hat.

Bilder med politisk sprängkraft som kan påskynda USA:s uttåg ur Irak.

Foto: KARIM SAHIB
Fallujah amerikanernas kyrkogård står det på lappen som den irakiske pojken håller upp medan bilvraken brinner i bakgrunden.

Ingen försökte hjälpa de fyra amerikanerna när deras bilar besköts. Istället satte folkhopen eld på bilarna, kastade sten och skrek slagord mot USA.

Lynchmobben släpade ut kropparna av ockupationsmaktens civilanställda och hackade dom i bitar.

Under snart ett år av krig och ockupation har inget så fruktansvärt skådats. Hatet gick bärsärk.

Bilderna är så motbjudande att de amerikanska tv-bolagen – i motsats till bland andra SVT – valde att bara visa de brinnande bilarna. Av hänsyn till anhöriga men också medvetna om de potentiella politiska biverkningarna.

Vad händer när insikten om råheten i angreppet når de amerikanska vardagsrummen? Med internet går bilderna inte att stoppa.

Likheter med Somalia

Antingen höjs ropen på hämnd eller så stärks kraven på att USA snabbast möjligt ska dra sig ur Irak.

Parallellerna med Somalia 1993 är omöjliga att inte dra. Då var det döda amerikanska militärer som triumfatoriskt släpades genom Mogadishus gator. David hade slagit Goliat.

Bilder som fick Bill Clinton att ta hem de amerikanska soldaterna.

I Irak står alltför mycket på spel. USA kan inte dra sig ur hals över huvud. Men ett valår kan bilder som de från Falluja få president Bush att påskynda reträtten.

Hittills har Bush gjort allt för att stoppa foton som kan sänka stridsmoralen eller negativt påverka den allmänna opinionens stöd för kriget.

Skrämmer väst

I kriget dödade amerikaner flygs hem nattetid. De svarta plastsäckarna får inte fotograferas när de landar på en militärbas på östkusten.

Den här gången är presidenten maktlös. Scenerna kommer att utnyttjas i valrörelsen av den demokratiske utmanaren John Kerry som ett bevis på att Bush misslyckats med att ge Irak fred och stabilitet. Att hans krig mot terrorismen inte fungerar.

Att våldet inte var organiserat från irakiernas sida är svårt att tro. Syftet med de barbariska scenerna är att skrämma bort västerlänningar.

Vilka länder vill avlösa amerikanerna med fredsbevarande trupper efter att ha sett likskändningarna? Vilka biståndsorganisationer funderar ens på att åter öppna sina Bagdad-kontor?

Visst, brutaliteterna inträffade i en stad där Saddam-kulten lever. Men vem tänker på det i New York, Paris eller Tokyo när besluten ska fattas.

Wolfgang Hansson

Publicerad: