Världsreporter - eller en skojare?

NYHETER

Peter Kadhammar möter Wera Cedrell - kvinnan bakom svenska spionskandalen

1 av 2 | Foto: talar ut Wera Cedrell är tillbaka i Irak för att spela in en dokumentär. Hon är fortfarande rasande över hur hon behandlades av svenska medier i somras. Nu talar hon ut i Aftonbladet. Om FOI skickade ner ett par forskare för att träffa en av hennes källor så var väl det bra! säger hon. Men ger det svenska medier rätt att skandalisera henne?

BAGDAD. Okej, allt är väl inte alldeles glasklart kring Wera Cedrell.

Men det är i alla fall klart att Peter Arnett, en av världens mest kända journalister, tycker det är roligt att Cedrell var huvudperson i en av årets största svenska skandaler.

Ha ha ha! säger Arnett. Ha ha ha!

Cedrell står bredvid honom. Hon skrattar också. När man befinner sig i Bagdad verkar ett bråk i Sverige så futtigt och oväsentligt.

Så var det inte när det pågick. Wera Cedrell får tårar i ögonen när hon påminns om sommarveckorna då hela Sverige talade om att hon lurat två forskare från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till Bagdad för att leta efter massförstörelsevapen.

Cedrells hemliga källa visade sig inte vara så bra.

Ett möte mellan FOI:s forskare och Cedrells källa slutade med "anklagelser för lurendrejeri från båda sidor", enligt den rapport som FOI publicerade.

Wera Cedrell är tillbaka i Bagdad för att fortsätta med den dokumentär som hon hävdar kommer att leverera en massa intressanta nyheter. Och där hon sitter på sitt hotell, samma hotell som FOI:s forskare bodde på, vidhåller hon att den hemliga källan var alldeles utmärkt. Så långt är hon en vanlig journalist som fortsätter på en story även om andra säger att den är skräp.

Det var inte för journalistiken Wera Cedrell blev skandaliserad. Det lustiga, både i somras och nu när vi sitter och pratar i Bagdad, är att hon vägrar att berätta något om bolaget hon jobbar för, World Television Network.

Bolaget är baserat i Monaco, sa Cedrell i somras.

Nu säger hon att företaget är registrerat på Brittiska jungfruöarna, och att jag - och alla andra journalister - inte har ett dyft med saken att göra.

Hon tänder den tredje cigaretten på en timme.

Hon sitter i lobbyn på hotellet hon gjort till sin bas, och det springer folk omkring henne hela tiden: en irakier, som möjligen är en av hennes lokalanställda producenter, hennes son, som är kameraman, och ytterligare en eller ett par.

Plus Peter Arnett.

Han är full av lovord för Cedrell.

- Vi har känt varandra sedan 1982. Träffades första gången i Beirut under inbördeskriget.

Han vänder sig mot Cedrell.

- Du hängde väl ihop mycket med Arafat då? Ha ha ha!

Arnett talar med genomträngande röst. Han är här för att skriva en bok om Saddams sista dagar, och säger att han konkurrerar med Cedrell om material som flyter omkring hos gamla statstjänstemän utan någon stat att tjäna.

- Wera är en ensamvarg, säger han. Hon delar inte med sig av sina källor.

När Cedrell blir uppspelt pratar hon engelska med tydlig serbokroatisk accent, och det är också en påminnelse om skandalen i somras. Vem är denna kvinna? Är hon född i Kenya, dotter till en jugoslavisk diplomat, eller i en by på den serbiska vischan?

Wera Cedrell blir sur när man närmar sig personliga frågor. Aldrig! aldrig hade hon väntat sig att svenska journalister skulle vara så låga och gräva i hennes liv!

- Jag är utrikesreporter och försöker göra något viktigt i Irak.

...Och så rotar svenska journalister i hennes privata ekonomi och familjeangelägenheter. Om FOI skickade ner ett par forskare för att träffa en av hennes källor så var väl det bra! Ger det svenska medier rätt att skandalisera henne?

Peter Arnetts röst skär genom trafikbruset på gatan, den skär genom surret i lobbyn.

- Wera är den reporter som haft bäst kontakter i Bagdad, säger han. Hon har haft många exklusiva nyheter. Och tänk, Tariq Aziz (Saddams vice premiärminister) bjöd alltid Wera på te, men aldrig mig.

Arnett skrattar. Ha ha ha!

Han blev världsberömd när han rapporterade för CNN direkt från Bagdad under Gulfkriget 1991. Peter Arnett blev världsreportrarnas världsreporter, den störste av de stora, fast han hade varit stor ända sedan Vietnamkriget.

- Wera och jag brukar träffas någon gång om året. World Television Network sålde material till CNN när vi slängdes ut ur Irak. WTN har varit en leverantör av nyheter i många år.

Vilket var vad Wera Cedrell hävdade i somras. Men ingen tog henne på allvar, bland annat därför att hon vägrade svara på frågor om bolaget, och vägrade svara på de flesta andra frågor också.

Tänk om det är så enkelt att Wera Cedrell är en gammaldags nyhetsjägare, utrikesjournalistikens motsvarighet till forna tiders notisjägare som cyklade mellan tidningarna i Stockholm och sålde bitar om ditt och datt?

En annan internationellt känd journalist, Nate Thayer, känner Wera Cedrell sedan 1992. Thayer är mannen som lyckades få den enda intervjun med Kambodjas störtade diktator Pol Pot, när denne befann sig på flykt i djungeln.

Jag ringer Thayer i hans hem utanför Washington.

- Wera och jag träffades första gången i Nordkorea. Då levererade hon bilder till tysk teve. Hon lyckades få en sekvens av en militärparad. De där bilderna visas fortfarande världen runt så fort det är något inslag om Nordkorea.

- Jag smugglade ut bilderna! säger Cedrell.

Sedan berättar hon om hur hon en gång lyckades få bilder av Saddam Hussein när han tryckte på en knapp för att få i gång oljeproduktionen.

- Informationsministeriet bad alla journalister som var där att lämna ifrån sig sina videofilmer. Men då var mina redan på väg ut ur landet.

Så långt låter det som en framgångsrik notisjägare.

Men jag kan inte låta bli att undra hur Cedrell har råd att bo månadsvis på hotell, och hur hon klarar alla utgifter som är förknippade med teveproduktion.

Det gör hon inte alltid. En person på Abu Dhabi TV berättar hur hon efter Bagdads fall i våras ville låna en kamera och lämna sitt pass som säkerhet. Hon hade världens scoop på gång, sa hon. Hon hade kontakt med några vetenskapsmän som visste allt om Iraks massförstörelsevapen.

Nu har hon i alla fall en kamera, om den är lånad vet jag inte. På nedre botten på hotellet har hon ett kontor med utrustning för videoredigering. Hon öppnar ett kassaskåp och tar fram ett intyg från en advokatbyrå i Monaco. Intyget säger att hon representerar WTN, ett bolag registrerat på Brittiska jungfruöarna.

- Man måste ha klara papper, säger Wera Cedrell.

Men när jag senare kollar bolagsregistret på Jungfruöarna finns det knappt några uppgifter alls om WTN:

Bolaget registrerades 13 januari 2000 (Cedrell säger att det fanns ett annat WTN som sysslade med nyheter, det nya WTN gör dokumentärer).

Bolaget har ett kapital på 50 000 dollar.

Det har ännu inte betalat registreringsavgiften för år 2003.

Någon styrelse eller ledning behöver inte anges i registreringen.

Wera Cedrell säger att "förmögna privatpersoner" står bakom bolaget, och att hon själv äger 2,5 procent.

Mycket mer berättar hon inte. Däremot pratar hon gärna om den kommande dokumentären, som ska bli i tre delar. Sista delen ska handla om Saddams massförstörelsevapen. Att lägga vapnen sist är en vink om att Cedrell delar FOI:s uppfattning om den hemliga källan: han kan inte haft särskilt mycket att komma med om han hamnar som nummer tre.

Cedrell säger att dokumentären blir kanonbra. Den ska säljas world wide.

Den som varit med i journalistiken ett tag vet att det inte finns någon yrkesgrupp som snackar så mycket om fantastiska - helt otroliga - grejer som är på gång. Nästa vecka, månad eller år. Det är bara några små pusselbitar som fattas. Sedan kommer världen att häpna.

Peter Arnett säger att hans kommande bok blir sensationell.

Wera Cedrell säger att hon planerar tre böcker i samband med dokumentären - först på ett libanesiskt förlag, sedan ett engelskt.

Arnett säger att han har medarbetare som i denna stund, medan vi pratar, är ute och samlar in mer material.

I lobbyn på Cedrells hotell kan man dricka gott turkiskt kaffe och prata i timmar om tidigare bragder och kommande triumfer. Det är som det brukar vara med journalister.

Och skandalen hemma i Sverige i somras känns väldigt avlägsen.

FOI- skandalen skakade Sverige

Minns ni Wera Cedrell? I somras var hon huvudperson i en av årets stora skandaler, omskriven i tidningarna, omtalad i radion. Hon påstods ha lurat två svenska forskare från FOI till Bagdad för att leta efter massförstörelsevapen. Själv sa Cedrell inte mycket. Hon gjorde sig oanträffbar för media. Aftonbladets Peter Kadhammar och Urban Andersson (foto) har träffat Wera Cedrell i Bagdad.

Peter Kadhammar