Här förvarade maffian vapen

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen: De skulle användas till mord eller rån

1 av 5 | Foto: POLISEN
LÖNNMÖRDAR-KIT I det här förrådet i Vårby gård hittade polisen stora mängder vapen och ammunition, många av dem nerpackade i väskor. - Väskorna var preparerade och var bara att hämta. Vi tror att de antingen skulle användas till mord eller till grova rån, säger en källa inom polisen.

I ett nedslitet förråd i Vårby gård hade den 35-årige gangsterkungen sitt vapenlager.

Här fanns färdiga "lönnmördar-kit" - att hämtas av maffians torpeder vid brådskande ärenden.

Fyra väskor stod packade med vapen och ammunition.

Poliserna som den 30 augusti slog upp dörren till det lilla förrådet i Stockholmsförorten trodde inte sina ögon. Av en slump hade man avslöjat den jugoslaviska maffians vapengömma:

Sex kpistar.

Fem automatkarbiner.

Två hagelgevär och ett pumphagelgevär.

Två pistoler.

Sprängdeg, handgranater och minor.

Kilovis av ammunition.

"Användas till mord"

Hälften av vapnen hade packats ned i fyra tygväskor tillsammans med magasin och patroner. Flera vapen var försedda med ljuddämpare.

- Väskorna var preparerade och var bara att hämta. Vi tror att de antingen skulle användas till mord eller till grova rån, säger en källa inom polisen.

I går åtalades fem män för grovt vapenbrott. Bland dem en 35-årig man som av polisen pekas ut som ledaren för den jugoslaviska maffian i Sverige.

Han har den senaste tiden varit misstänkt för mord, penninghäleri och grovt narkotikabrott - men friats från alla anklagelser. Han har också drivit en krog i trendkvarteren vid Stureplan.

35-åringen kopplas till det hemliga förrådet i Vårby gård genom telefonavlyssning och ett vapenbeslag som gjordes tidigare i år.

Hittade kpistar

I hans femrumslägenhet på Östermalm, inredd med kristallkronor och skinnsoffor, hittade polisen kpistar och pistoler från förrådet.

- Det fanns en hotbild mot mig och jag ordnade livvakter till min familj, berättar han i förhör.

35-åringen misstänks vara nyckelpersonen i gangsterkriget som rasat i Stockholm de senaste åren. Flera kända kriminella har mördats.

Utsatts för mordförsök

35-åringen har själv utsatts för flera mordförsök och i början av maj dödades hans svärfar i Skärholmen. Svärfadern var ett aktat namn i Jugoslaviens undre värld och hade kontakter på högsta nivå.

Samtliga fem som åtalas för delaktighet i vapenförrådet i Vårby gård förnekar brott.

Spåras till polismord

Andreas Harne

Publicerad: