Här upplever leopardungen snön för första gången

avClara Öhrn

1 av 2 | Foto: Kola productions
Leopardungen med mamma Soraya

I oktober föddes leopardungen på Orsa rovdjurspark.
Här får den upptäcka snö för första gången i sitt liv.
– Det här med snö tyckte den var väldigt intressant, säger djurparkschefen Sven Brunberg.

Den gulliga persiska leoparden föddes på Orsa rovdjurspark den 3 oktober i år. Nu har den lilla leoparden fått uppleva snö för första gången.

– Den har börjat vara utomhus och kom direkt att få uppleva riktig vinter. Det här med snö tyckte den var väldigt intressant, säger Sven Brunberg, djursparkschef på Orsa Rovdjurspark i ett pressmeddelande.

Leopardungens föräldrar heter Soraya och Barack och kom till djurparken 2010. Mamman höll under hösten dräktigheten hemlig men den sista månaden blev det uppenbart när magen hade växt. Personalen på rovdjursparken blev mycket glada när de upptäckte att leoparderna äntligen skulle få tillökning.

Ett steg i rätt riktning

Soraya födde en kull med flera ungar men efter några dagar visade det sig att bara en unge klarade sig. Den persiska leoparden är starkt hotad i världen och djurparken ser den överlevande ungen som ett steg i rätt riktning för att bevara arten. I dagsläget finns drygt tusen individer i det vilda.

– Våra leoparder i Rovdjursparken ingår i ett bevarandeprojekt där de europeiska djurparkerna, inom organisationen EAZA, försöker bygga upp en population på cirka 200 djur som ska fungera som en reservpopulation, och vara grunden för återutsättningar av underarten, berättar Sven Brunberg, i pressmeddelandet.

I Sotji, Ryssland har man byggt ett avels- och utplanteringscenter där man tränar djurparksfödda persiska leoparder att klara ett liv i det vilda. Hittills har tre unga individer satts ut från centret.

Tar hand om sin skyddsling

Den lilla leopardungen bor med sin mamma och är mycket aktiv och verkar, trots snön, trivas riktigt bra utomhus.

– Soraya är en beskyddande mamma och tar noga hand om sin lilla skyddsling, säger Sven Brunberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Orsa