SiS slår tillbaka: Inga fel begicks när Jasmin, 13, tog sitt liv

avAlexandra Carlsson Tenitskaja, Gustaf Tronarp

13-åriga Jasmine Bergström tog sitt liv när hon var inlåst på ett statligt ungdomshem.

Men Statens institutionsstyrelse, SiS, menar att boendet inte begått några misstag.

”Hemmet har gjort vad som varit möjligt att göra i frågan om lagstiftningens krav på adekvat och relevant vård”, skriver styrelsen i ett yttrande.

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Jasmine Bergström

Det var i juli i år som Jasmine Bergström begick självmord. Hon var bara 13 år gammal. Trots det var hon vid tillfället inlåst på Rebeckahemmet på Ekerö utanför Stockholm. Det är ett statligt ungdomshem för 15–17-åringar som har stora problem med kriminalitet eller drogmissbruk.

Jasmine var inte brottslig och hon använde inte droger. En anhörig anmälde hemmet till Justitieombudsmannen, JO. Där hävdades att flickan bland annat blivit felaktigt medicinerad och att bevakningen brustit.

Svaret: Uppfyllde kraven

I ett yttrande till JO slår dock Statens institutionsstyrelse tillbaka mot anklagelserna. Myndigheten menar att antalet personer som arbetat på boendet uppfyllde lagens krav. Riktlinjerna för att förebygga självmord ska också ha följts.

”Rebecka har gjort vad som varit möjligt att göra i frågan om lagstiftningens krav på adekvat och relevant vård och samtidig hänsyn till den enskildes personliga integritet”, skriver myndigheten.

”Måste vara självkritiska”

Det var i oktober som Aftonbladet publicerade en stor granskning av Jasmines fall. Då framkom att barn med allvarliga psykiska problem kan isoleras på obestämd tid på statliga hem som är till för äldre tonåringar.

Efter Aftonbladets rapportering inledde SiS en kartläggning av samtliga självmord och självmordsförsök som inträffat på hemmen som myndigheten driver sedan 2013.

– Vi måste vara självkritiska. Nu tar vi tag i detta, vi ska titta på alla fallen och se om vi kan hitta mönster, har generaldirektören Kent Ehliasson tidigare sagt till Aftonbladet.