USA övar på att spåra nordkoreanska missiler

1 av 2 | Foto: HANDOUT/South Korean Defence Ministry/AFP
Bild från övningen förra veckan.

avGustaf Tronarp

NYHETER

Här är USA:s och Sydkoreas nya svar på provokationerna från Nordkorea.

Tillsammans med Japan övar de två länderna på att spåra ballistiska missiler som avfyras från diktaturen.

”Det är en reaktion på det växande kärnvapen- och missilhotet från Nordkorea”, heter det i ett uttalande från den sydkoreanska regeringen.

Övningen genomförs i vattnen runt Koreahalvön och Japan. Det amerikanska försvaret deltar med två krigsfartyg. Sydkorea och Japan skickar två skepp vardera.

De tre länderna tränar på att utbyta taktisk information för att spåra missiler från Nordkorea.

”Det är en simulering som riktar sig mot nordkoreanska ballistiska missiler. Övningen är en reaktion på det växande kärnvapen- och missilhotet från Nordkorea”, säger en talesperson från den sydkoreanska försvarsmakten i ett uttalande som NBC News rapporterar om.

Övade med tusentals soldater

Under förra veckan genomförde USA och Sydkorea den största gemensamma militärövningen hittills. Omkring 12 000 amerikanska soldater deltog i träningsoperationen, som pågick i fem dagar.

Företrädare för den nordkoreanska regimen fördömde jätteövningen i skarpa ordalag.

”Frågan nu är: När bryter kriget ut?”, skrev propagandaorganet KCNA, och fortsatte:

”Vi önskar inte ett krig men kommer inte att gömma oss från det, och skulle USA missbedöma vårt tålamod och tända gnistan till ett kärnvapenkrig kommer vi att se till att USA betalar dyrt genom våra mäktiga kärnvapen som vi konsekvent har förstärkt.”

Testade interkontinental missil

För knappt två veckor sedan genomförde Nordkorea ett test av en interkontinental ballistisk robot. Den nådde en höjd av 450 mil innan den vände och störtade i Japanska havet.

Diktaturen jublade efter uppskjutningen. Enligt regimen kan missilen nå hela den amerikanska kontinenten. Det har dock inte bekräftats av internationella bedömare.

Nordkoreas mål är att kunna bestycka missiler med kärnvapenspetsar. Hur nära regimen är att lyckas med det är okänt.

Så ska Sydkorea döda Kim Jong-Un - i hans bunker 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM