Polisen hinner inte utreda övergrepp mot barn på nätet

Foto: JERKER IVARSSON
NYHETER

Antalet anmälda sexualbrott mot barn över nätet ökar.

Men polisen saknar resurser för att utreda alla fall.

– Vi behöver mer kompetens och en riktad resurs mot just den här typen av ärenden, säger Mats Lindström på polisen till Ekot i Sveriges Radio.

På torsdagen kom nyheten om en 41-årig man som döms till tio års fängelse i Uppsala tingsrätt för grov våldtäkt mot barn.
Mannen har tvingat minst 27 barn att bland annat utföra sexuella handlingar på djur, röra sig själva och posera för honom. Han ska ha fått kontakt med barn över hela världen och hotat att lägga ut bilder på dem om de inte lyder.

Nu uppger polisen att anmälningarna för sexbrott mot barn via sociala medier och internet ökar, enligt Ekot.

Nu slår polisen larm om bristande resurser för att utreda den här typen av brott.

– Vi behöver mer kompetens och en riktad resurs mot just den här typen av ärenden. Vi har inte tagit höjd för den här typen av utveckling helt enkelt, säger Mats Lindström, sektionschef för brott i nära relationer på polisen i Stockholm, till Ekot.

Blir kontaktade på sociala medier

På Barnahus, polisens avdelning för unga brottsoffer, i Stockholm jobbar man för tillfället med 15 fall. De senaste åren har det endast arbetats med två eller tre fall åt gången.

Mats Lindström berättar att han ser en ökning av dessa brott.

– När det gäller de här internetrelaterade ärendena så har vi ett problem i dag i polismyndigheten i hela Sverige, säger han.

Tidskrävande utredningar

Utredningarna är mycket tidskrävande. Det handlar om sexuella övergrepp mot barn, köp av sexuell handling av barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande.

Den misstänktes datorer, telefoner och läsplattor beslagtas och gås igenom. Ofta är flera hundra barn aktuella i samma ärende.

Appföretagen anmäler

Mats Lindström berättar att företagen bakom apparna som förövarna använder själva har börjat anmäla misstänkta gärningsmän.

– Såvitt jag har förstått har de också arbetat proaktivt för att de själva inte vill ha de här männen på de här sidorna.

Så många sexualbrott polisanmäls 00:38
ARTIKELN HANDLAR OM