Behöver Trump några vänner?

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
NYHETER

Storbritanniens premiärminister Theresa May var en av president Trumps få vänner i Europa.

Nu ser den "speciella relationen" ut att ligga i spillror.

Trumps lär få vänta på sitt statsbesök hos drottningen och för May sätter fejden med USA:s president frågetecken kring brexit.

USA:s president fortsätter att slå split. I världen och på hemmaplan.

När Trump retweetade ett antal anti-muslimska meddelanden från ett ökänd brittisk högerextremt rörelse var det omöjligt för May att inte reagera och påpeka det olämpliga i Trumps beteende.

Hennes reaktion var återhållsam i jämförelse med många andra ledande brittiska företrädare som anklagar Trump för att sprida rasism och hat.

Trump visade än en gång att han inte tål att bli motsagd. I stället för att be May om ursäkt twittrade presidenten ett meddelande som inte kan tolkas på annat sätt att han säger åt den brittiske premiärministern att inte lägga näsan i blöt.

Svårslagen

"Fokusera i stället på den destruktiva radikala islamistiska terrorism som frodas i Storbritannien", skriver Trump i en reaktion som i oförskämdhet är svårslagen mellan två ledare som ska föreställa vänner och ha en alldeles speciell relation.

Alla stora brittiska medier toppar i dag med nyheten om bråket mellan Trump och May. Det är lätt att förstå varför.
För Storbritannien har den nära relationen med USA varit oerhört viktig i decennier. Den har gett britterna extra inflytande i världen och också fungerat som, en brygga mellan USA och Europa.

Winston Churchills relation med Roosevelt var livsviktig för utgången av andra världskriget. Den goda stämningen mellan Margaret Thatcher och Ronald Reagan betydde mycket för världsekonomin.

Blev först

När Storbritannien nu står i farstun för att lämna EU blir relationen till USA extra viktig. May har pratat mycket om hur britterna kan ersätta handeln med Europa genom att i stället skapa ett superbra handelsavtal med USA. Nu ser det inte så ljust ut så länge Donald Trump är president.
Att stå utan ett bra handelsavtal med EU och samtidigt ligga i fejd med USA är ingen bra kombination.

Det började bra annars när Theresa May blev den första ledaren i världen att besöka Trump i Vita huset. Trots olikheterna verkade de två synka hyfsat. De höll till och med hand en kort stund. Trump fick en inbjudan att komma på statsbesök i Storbritannien, ett besök med alla den pompa och ståt som han älskar.

Sedan dess har entusiasmen för besöket svalnat rejält och det ursprungliga tänkta datumet har skjutits framåt. Nu är frågan om besöket överhuvudtaget blir av. Efter Trumps tweet har en orkan av röster krävt att inbjudan dras tillbaka.

Inte många vänner

För Trump är den uppblossade konflikten också bekymmersam. Han har inte många vänner i Västeuropa.

Han har redan lyckats förolämpa Merkel och få henne att dra slutsatsen att Europa i framtiden måste lita till sig självt. Frankrikes Macron tror fortfarande att han kan hantera Trump men inte lyckats få ut något av sina försök att bli kompis med den amerikanske presidenten.

Lyckas Trump inte reparera relationen med May växer klyftan mellan USA och Västeuropa ytterligare.

Man kan undra över Trumps motiv att retweeta de anti-muslimska posterna från Britain First grundat av avhoppare från BNP, en högerextremt parti som i Storbritannien är lika pestsmittad som nazismen. Han borde ha förstått att May reaktion skulle bli stark.

Bryr sig inte

Kanske bryr han sig inte. I ett läge där Trumps förtroende i hemmaopinionen sjunker alltmer är det viktigare att hela tiden tillfredsställa sina kärnväljare. Där går Trumps anti-muslimska retorik hem.

Bakom det inflammerade bråket finns mer långtgående konflikter i allvarliga politiska frågor. Trump försöker torpedera avtalet med Iran om att i utbyte mot lyfta sanktioner avstå från möjligheten att skaffa sig kärnvapen. May arbetar för att till varje pris rädda avtalet. Det är bara en av flera nyckelfrågor där May och Trump är oense.

En sak är i alla fall klar, skriver Julian Borger i The Guardian.
– May har varken en partner eller en vän i Vita huset.

Trumps attacker mot kvinnor 00:30

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Brexit