Paketbombarens krav: 100 miljoner kronor – i bitcoin

NYHETER

I Tyskland utrymdes en julmarknad efter att en paketbomb upptäcktes vid ett intilliggande apotek.

Polisen misstänker att det rör sig om utpressning mot fraktföretaget DHL och har varnat för att öppna paket där avsändaren är okänd.

Nu rapporterar Bild att utpressaren kräver bitcoin till ett värde av 100 miljoner kronor – annars skickas fler bomber.

1 av 2 | Foto: STAFF / TT NYHETSBYRÅN

I fredags utrymdes en julmarknad utanför Berlin. I ett apotek i närheten hade en anställd öppnat ett paket – och mötts av ett väsande ljud.

Den misstänkta paketbomben förstördes vid en kontrollerad sprängning.

Innehöll järnskrot

Efter en undersökning kunde polisen konstatera att den misstänkta bomben – som innehöll järnskrot och pulver i en metallcylinder – var skarp men att utlösarmekanismen inte hade fungerat.

Polisen kunde tidigt utesluta att händelsen var terrorrelaterad. Enligt tysk polis handlar det om ett utpressningsförsök mot transport- och logistikföretaget DHL.

Kravet: 100 miljoner – i bitcoin

Enligt uppgifter till tidningen Bild kräver den eller de bakom utpressningsförsöket kryptovalutan bitcoin till ett värde av 100 miljoner kronor.

Om kravet inte tillgodoses har man hotat att skicka fler bomber, skriver AFP.

Polisen misstänker även att samma utpressare skickade ett paket som fattade eld förra månaden.

Polisen i Tyskland har nu varnat för att öppna paket från okända avsändare. Varningen är särskilt riktad mot småföretagare.

FAKTA

Det här är bitcoin

Bitcoin är en digital valuta – även kallat kryptovaluta – som kan användas för att flytta pengar över världen snabbt och relativt anonymt, utan att banker eller myndigheter behöver vara inblandade.

Marknadsvärdet på en bitcoin var den 10 oktober 2017 runt 4 800 dollar, motsvarande drygt 38 000 kronor, per bitcoin. Vid årsskiftet 2016–2017 kostade en bitcoin 978 dollar.

Att valutan kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet.

Källa: Reuters, Marketwatch

Så jobbar polisens bombtekniker – om de kallas in 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM