Är Oumuamua en främmande farkost – forskare lyssnar för att ta reda på svaret

NYHETER

Ibland är en cigarr bara en cigarr – ibland är det ett 400 meter långt objekt från ett annat solsystem, vars färg visar att det utsatts för strålning i många miljoner år.

Oumuamua tillhör den senare kategorin.

Nu lyssnar astronomer i rymden för att försöka avgöra om det till och med rör sig om en främmande farkost.

Ingen hade sett röken av det cigarrformade objektet innan det dök upp ur tomma intet den 19 oktober i år.

Astronomen Robert Weryk vid University of Hawaii studerade bilder tagna av lärosätets Pan-Starrs 1-teleskop när han upptäckte det han först trodde var en vanlig stenformation av typen jordnära objekt. Men det var något som inte stämde, föremålet färdades mycket fortare än alla asteroider och kometer han tidigare hade sett.

Snart förstod han att objektet härstammade från ett annat solsystem.

– Det rör sig så snabbt att solen inte kan fånga in det i sin omloppsbana, sa Robert Weryk enligt New York Times.

– Vi har aldrig sett något liknande.

Lyssnar i tio timmar

Det omkring 400 meter långa cigarrformade objektet kallas nu Oumuamua.

– Man har lyckats se att ytan är rödaktig, vilket innebär att den är gammal och har varit utsatt för strålning i många miljoner år. På grund av att ljuset varierar beroende på vilken sida den har vänd emot oss har man kommit fram till att den har den här väldigt speciella formen, har Alexis Brandeker, astronom och docent vid Stockholms universitet, tidigare sagt till Aftonbladet Plus.

Enligt Brandeker är Oumuamua den första interstellära asteroiden som har observerats i vårt solsystem.

Men dess avlånga, strömlinjeformade utseende har gjort att en grupp astronomer nu ifrågasätter om det verkligen är en naturlig stenformation. Från 21-tiden på onsdagen svensk tid ska de i tio timmar lyssna efter intelligenta signaler från Oumuamua med hjälp av teleskopet Robert C Byrd Green Bank, skriver de i ett pressmeddelande.

Kan uppfatta mobilsignal

– Oumuamua är nu omkring två astronomiska enheter bort, dubbelt så långt som avståndet mellan jorden och solen, säger Andrew Siemion, chef för Berkeley Seti Research Center och en av astronomerna involverade i Breakthrough Listen, ett globalt projekt som söker efter bevis på civilisationer bortom jorden.

Enligt honom är det så nära att teleskopet på mindre än en minut skulle kunna uppfatta en signal från en mobiltelefon.

Trots att Oumuamua med största sannolikhet bara är en extremt avlång stenformation är nattens forskningstillfälle inte slöseri med tid, menar astronomerna bakom projektet Breakthrough Listen.

– Oavsett om det här objektet visar sig vara artificiellt eller naturligt är det ett bra mål för Listen, säger Andrew Siemion.

Så ser ett norrsken ut från rymden 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden