Näringslivspamparnas gräl om SD: Skrämmande

Publicerad:

NYHETER

Ska Alliansen ta makten med Sverigedemokraternas stöd?

Den frågan delar toppskiktet av det svenka näringslivet

– Jag är besviken, säger Marcus Storch till Dagens industri.

Alliansen gick till val med utfästelser om att de inte tänkte regera med stöd av Sverigedemokraterna.

–Jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD, sa moderatledaren Ulf Kristersson efter sina första hundra dagar på partiledarposten.

Valresultatet, med det oerhört jämna läget mellan blocken, har däremot skapat en växande spricka inom Alliansen, där L och C tydligt tagit avstånd från ett samarbete med Jimmie Åkessons parti.

Nu har även företagspamparna gett sig in i debatten om regeringsbildningen.

1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
SD-ledaren Jimmie Åkesson.

I helgen uppmanade flera av landets ledande näringslivsprofiler, däribland Antonia Ax:son Johnson som tidigare varit en uttalad SD-kritiker, Alliansen att regera med stöd av Sverigedemokraterna. Ax:son Johnson ger också en känga till sitt eget parti Liberalerna, som hon inte tycker borde vara rädd för ett SD-stöd, eftersom näringslivet gynnas av en alliansregering.

– Jag är en liberal humanist som kan slåss till döden för de goda värderingarna, men däremot ser jag inte varför Alliansen ska avstå från att ta makten och genomföra reformer som är bra för Sverige, säger Antonia Ax:son Johnson, en av Sveriges rikaste kvinnor och ägare till livsmedelsimperiet Axfood.

Kritiken grundar sig i en besvikelse på Socialdemokraterna.

– Nu har vi haft fyra år av företagarfientlig politik och den vill vi inte tillbaka till, säger Johan Andersson, vd för Mellby Gård, till Dagens industri.

Kraftfull motattack

Utspelet har väckt starka reaktioner inom näringslivet. På DN Debatt på onsdagen tar 41 näringslivstoppar kraftfullt avstånd mot en SD-flirt, bland dem Lili Assefa Wolf, Karin Forseke, Marcus Storch och Daniel Sachs.

”För oss som företagare och aktiva på ledande positioner inom svenskt näringsliv är det angeläget att vi i Sverige inte kompromissar med de värden vårt öppna samhälle bygger på – värden som utgör grundvalen för det svenska näringslivets framgångar”, skriver de.

Och tillägger:

”Vi bör inte i en kortsiktig politisk pragmatisms namn öppna för samarbete med och inflytande för Sverigedemokraterna.”

1 av 3 | Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Marcus Storch tycker att det är ”skrämmande” att delar av näringslivet vill att Alliansen ska ta makten och regera med SD:s stöd.

Marcus Storch var under lång tid vice ordförande under Antonia Ax:son Johnsons ledning och har bland annat suttit i styrelserna för Axel Johnson, Axfood och Nordstjernan. Som ordförande för Nobelstiftelsen 2013 skapade han rubriker när han vägrade att bjuda in SD-ledaren Jimmie Åkesson till Nobelfesten.

Han menar att det är ”enormt naivt” och ”skrämmande” att delar av näringslivet och borgerligheten vill att Alliansen ska ta makten och regera med SD:s stöd. Han är förvånad över Antonia Ax:son Johnsons uttalade.

– Jag känner mig väldigt besviken och har svårt att ta in det hon säger. Jag har jobbat med henne i 20 år och hon har alltid stått upp för humanism och liberalism och gjort otroliga insatser, och så slår hon om på det här sättet, säger Marcus Storch till Dagens industri.

SD: Vi är beredda att förhandla

Sverigedemokraterna menar att den rödgröna regeringen har varit katastrofal för näringslivet i Sverige.

– Med vår politik kan vi i stället skapa ett bättre företagsklimat med reformer som gynnar entreprenörskap och företagande, sänker skatterna och ökar Sveriges konkurrenskraft gentemot övriga länder i världen. Vi är beredda att förhandla med andra partier för att få igenom ett regeringsskifte. Sverige klarar inte fyra år till med de rödgrönas företagarfientliga politik, säger Christian Krappedal, pressekreterare Sverigedemokraterna.

Det senaste dagarna i svensk politik har varit intensiva. I tisdags röstades Stefan Löfven (S) bort som statsminister och under torsdagen inleder den nyvalda talmannen Andreas Norlén (M) sitt arbete med att sondera för en ny regering.

Strider mot Alliansens besked

Under onsdagen träffades Alliansens fyra partiledare. Enligt vad Aftonbladet erfar kvarstår oenigheten kring SD även efter mötet. Centerpartiets ledare Annie Lööf menar att Ebba Busch Thors (KD) besked om att hon kan tänka sig ta emot stöd av SD, strider mot Alliansens tidigare besked.

– Det är inte något Centerpartiet står bakom, säger Annie Lööf.

Hon vill nu se fördjupade samtal direkt med Stefan Löfven.

– Redan i slutet av denna vecka eller i början av nästa vecka måste fördjupade samtal påbörjas på partiledarnivå, säger Annie Lööf.

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Partiledarna i Alliansen.
Publicerad:

LÄS VIDARE