NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Hovrätten i Åbo förbjuder NMR i Finland

Av: 

TT

Åbo hovrätt upplöser Nordiska motståndsrörelsen i Finland. Arkivbild.
Åbo hovrätt upplöser Nordiska motståndsrörelsen i Finland. Arkivbild.

NYHETER

Åbo hovrätt upplöser nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Finland. ”NMR har utövat verksamhet som väsentligt strider mot lag eller god sed”, skriver hovrätten som stöder sig på föreningslagen.

Enligt domen ska också föreningen Pohjoinen perinne, med koppling till NMR i Finland, läggas ned, skriver nyhetsbyrån STT.

Hovrättens beslut grundar sig bland annat på att NMR idealiserar fascism, antisemitism, kränker sexuella minoriteters rättigheter och att den inte anser att alla raser är lika värda, rapporterar Yle.

NMR godtar att våld används för att gagna organisationen och dess värderingar, vilket inte är förenligt med föreningsrätten, anser hovrätten. En varning är inte tillräcklig då verksamheten står i strid mot allmännyttan, enligt rätten.

Den nazistiska organisationen anser att ett förbud bryter mot yttrande- och mötesfriheten, och hänvisar till domar i Europadomstolen som man anser sätter ribban för yttrandefrihet högt. Inför hovrätten har NMR hänvisat till ett lågt medlemsantal, och hävdat att den nationalsocialism man företräder inte har med Nazitysklands att göra.

Också NMR:s ståndpunkt till migration har påverkat hovrättens dom, enligt tidningen Turun Sanomat. NMR har hävdat att man enbart kritiserat migrationspolitiken, men rätten håller inte med och konstaterar att det inte handlar om en yttrandefrihetsfråga.

Det är Polisstyrelsen i Finland som krävt att NMR förbjuds.

"Det bör inte finnas utrymme för våldsamma och öppet rasistiska organisationer i det finländska samhället", lyder en skriftlig kommentar från rikspolischef Seppo Kolehmainen.

NMR överväger om man ska överklaga hovrättens dom till högsta domstolen, meddelar dess advokat Tommi Koivistoinen till STT.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Finland