M i Vellinge vill att Kristersson samtalar med SD

avOskar Forsberg

NYHETER

I Vellinge kommun har man integrationsplikt, vilket innebär att invandrare måste klara en kurs för att få tillgång till välfärdstjänster.

Kommunalråd Carina Wutzler (M) vill att plikten införs i hela Sverige – och att Ulf Kristersson (M) nu ska börja samtala med Sverigedemokraterna.

– Vill man få igenom sin politik måste man våga prata med varandra, säger hon.

I skånska Vellinge har Moderaterna egen majoritet, men många av Vellingeborna ratar partiet på riksplanet. I förra riksdagsvalet tappade man röster, och i årets val tappade man ytterligare ungefär nio procent.

Och det är egentligen inget konstigt. Skillnaderna mellan Vellingemoderaterna och partiet på riksplanet är förhållandevis stora.

1 av 2 | Foto: TT
Carina Wutzler, kommunalråd i Vellinge.

Ingen välfärd utan godkänt prov

I Vellinge för Moderaterna en hårdare flykting- och integrationspolitik än vad partiet gör på riksplanet.

Man har gjort ett försök att införa ett förbud mot tiggare, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om. Ett förslag som antogs i kommunen, men som senare stoppades av Länsstyrelsen.

Under 2018 har man infört något som kallas för ”integrationsplikt” för flyktingar. Det betyder att vuxna nyanlända ska lära sig svenska och gå en kurs i ”svenska normer och värderingar”.

Man måste sedan klara ett prov.

Går man inte kursen eller blir underkänd på provet får man inget ekonomiskt stöd eller hjälp med bostad.

Man får inte heller tillgång till välfärden.

– Man ska inte ha någon frikurs rakt in, säger kommunalrådet Carina Wutzler (M).

Vill att M pratar med SD

Wutzler vill att Vellinges integrationsplikt på sikt införs i hela Sverige.

– Ja, det tycker jag hade varit väldigt bra, säger hon.

Carina Wutzler ser helst att Alliansen nu bildar regering med stöd av SD i riksdagen. Hon utesluter inte heller att ge Sverigedemokraterna ordförandeposter i riksdagens utskott.

Om det nu inte går, på grund av att L och C inte vill ha något med SD att göra. Kan du då tänka dig en regering med M, KD och SD?

– Jag ser kanske inte att man bildar regering med SD, men jag tycker man ska bjuda in till samtal. Sen hur regeringen exakt kommer se ut, det vill jag inte spekulera i. Det är en alliansregering som först och främst gäller.

”Beröringsskräcken måste upphöra”

Wutzler vill nu att hennes partiledare Ulf Kristersson (M) snarast ska börja tala och förhandla med Sverigedemokraterna.

– Den här beröringsskräcken måste upphöra, jag tror att man kan nå framgång där, om man vågar börja prata med varandra. Jag tror man kan komma bra överens, säger hon.

Så här är det: Invandring till Sverige 02:16
ARTIKELN HANDLAR OM