Nu gör sommarvärmen minicomeback

avAmanda Skagerström Lindau

NYHETER

Kyla, regn och rusk har präglat de senaste dagarnas svenska väder.

Men inte länge till – nu ser nämligen sommarvärmen ut att göra en ny visit.

– Det börjar så smått i dag men det är framförallt från i morgon och måndag som det kommer att märkas, säger Erik Rindeskär, meteorolog.

I september gör hösten sin entré, både i kalendern och enligt den meteorologiska definitionen – som innebär att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och lägre än tio grader men högre än noll.

Men innan den nya årstiden är här för att stanna gör sommarvärmen en comeback.

– Vi kommer få in lite varmare luft. Det börjar så smått i dag men det är framförallt från i morgon och måndag som det kommer att märkas, säger Erik Rindeskär, meteorolog på väderinstitutet Foreca.

1 av 2 | Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
På vissa håll i landet kan det bli 23 grader.

23 grader och sol

Har du några somriga aktiviteter du önskar att du skulle gjort men som du inte hunnit med innan värmen försvann? Se till att boka in dem under söndagen – då blir det nämligen som allra varmast i landet.

– Söndag är det uppemot en 23 grader i delar av landet. Varmast ser det ut att bli runt Östersjökusten från Stockholm och ned mot Blekinge, säger Erik Rindeskär.

Även i resterande delar av både Götaland och Svealand ser temperaturen ut att ligga runt 20 grader under söndagen. Dagen bjuder också på en klar himmel.

– Morgonen och förmiddagen blir riktig solig i Götaland, Svealand och södra Norrland. Sedan kan det bildas en del stackmoln i Götaland och Sörmland.

Då kommer regnvädret

I Norrland håller sig strecket på termometern mellan 15 och 20 grader.

– I Lapplandsfjällen blir det som kallast.

Även nattemperaturen ser ut att hålla sig runt tio grader, förutom i fjällen och norra norrland där det kryper lite närmre noll.

De närmsta dagarna ser dessutom ut att vara befriade från regn – undantaget en del småskurar framförallt i norr.

– Det första riktiga regnvädret verkar vara runt torsdag, fredag. Innan dess är det inte mycket.

”Lär gå tillbaka till sommar”

Den varma luften och den molnfria himlen blir kvar över Sverige under måndagen, men sedan sjunker temperaturen relativt stadigt.

– Den varmaste luften blir ganska kortvarig och kommer försvinna till tisdag, säger Erik Rindeskär.

Under den resterande veckan går vädret mer mot normal höst.

– Det börjar norrifrån sedan går den allt mer söderut. Närmast kusten dröjer det lite längre, det gäller även för Norrland.

Men redan nu har hösten faktiskt anlänt i delar av landet.

– Den meteorologiska hösten har kommit till fjällen i alla fall. Sedan är det hösttemperaturer i norr men de lär gå tillbaka till sommar när den varma luften kommer nu.

5 ovanliga väderfenomen i molnen 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Foreca

Götaland

Svealand

Norrland