Glömde rapportera in valresultat: ”Skammen bränner”

Rösträkningen från valet fortfarande inte klart

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Henrik Montgomery/TT

NYHETER

Två futtiga valdistrikt saknas innan det slutgiltiga preliminära valresultatet är klart.

I Lycksele och Vadstena har man glömt att rapportera in resultatet.

Ett helt land väntar på det uppdaterade preliminära slutresultatet i den pågående valrysaren. I nuläget leder de rödgröna med ett mandat före Alliansen.

När TT ringer runt för att höra varför det dröjer visar det sig att några distrikt har glömt att rapportera in resultatet.

Lycksele kommun glömde bort att föra in valresultatet i det system från vilket Valmyndigheten hämtar sina uppgifter.

– Det glömdes bort, helt enkelt. Det är första gången jag administrerar ett val, säger Martina Berg, sekreterare i valnämnden i Lycksele kommun.

”Skammen bränner”

Valresultatet i den norrländska kommunen har dock rapporterats in till länsstyrelsen.

– Men vi, eller jag, glömde också att ta en kopia så nu väntar vi på att få tillbaka uppgifterna från länsstyrelsen så att jag kan föra in dem i systemet. Så nu står jag här med skammen brännande på mina kinder. Det känns i hjärtat, men gjort är gjort. Men vi kommer att få dessa uppgifter under dagen, säger Martina Berg.

Även i Vadstena glömdes inrapporteringen bort. Man var först med att lämna in de räknade valsedlarna till länsstyrelsen i Östergötland för kontrollräkning, ändå saknas kommunens resultat hos Valmyndigheten.

– Vi har lämnat rösterna och fått kvitto på det, säger valsamordnare Anders Thelaus, som har hunnit gå på semester.

TT: Men har ni rapporterat resultatet till valmyndigheten?

– Jaha, ja, det kan vara det.

TT: Så ni har glömt att rapportera valresultatet?

– Jag ska ta tag i det på en gång.

Nästan klart

När räkningen av de närmare 200 000 utlandsrösterna och de sena förtidsrösterna nästan gått i mål står det i det närmaste klart – de rödgröna ser ut att hålla undan med ett riksdagsmandat före Alliansen.

De rödgröna – S, MP och V – får totalt 144 mandat. Alliansen – M, C, KD och L – får i nuläget 143 och SD 62 mandat.

Under onsdagen hoppade ett mandat fram och tillbaka mellan C och SD. Även inom blocken har mindre justeringar skett under sluträkningen, MP tog ett mandat från S, och L snodde ett mandat från KD.

Även valdeltagandet har tickat upp under sluträkningen och landar på drygt 87 procent, det högsta sedan 1985 då 89,9 procent röstade.

Vem eller vilka som ska bilda regering är fortfarande en öppen fråga.

– Alliansen är det regeringsalternativ som är klart större än S och klart större än den nu sittande regeringen, sade Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor när Alliansens ledare höll pressträff på onsdagen.

Socialdemokraternas ledare, statsminister Stefan Löfven, räknar å sin sida förutom MP även in V i sitt regeringsunderlag.

– Om de (Allianspartierna) håller fast vid blockpolitiken kan det inte vara så att det block som är minst ska regera, det är fullständigt ologiskt, sade Löfven när han mötte pressen på onsdagen.

– Hur regeringen ser ut måste väl ändå avgöras av det slutliga valresultatet, sade Löfven.

Publicerad:

LÄS VIDARE