Ny vändning i SVT-bråket: Kina protesterar hos UD

Regimen rasar efter skämten i ”Svenska nyheter”

Efterspelet till hotellbråket i Stockholm har nått högsta diplomatisk nivå.

I ett skarpt formulerat uttalande kallar det kinesiska utrikesdepartementet skämten i SVT:s ”Svenska nyheter” för en ”grov förolämpning och en illasinnad attack”. Regimen har också protesterat hos det svenska utrikesdepartementet.

– Vi har svarat med att konstatera att yttrandefrihet råder i Sverige, säger Buster Mirow Emitslöf på UD.

I Sverige är det inte tillåtet att bajsa utanför historiska byggnader eller vid matbordet – och det är inte lunchen som hundägare är ute och promenerar med.

Det var några av råden som riktades till kinesiska turister i SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” i fredags.

Trots att det har gått några dagar sedan inslaget sändes så visar de kinesiska myndigheterna inga tecken på att vilja gräva ner stridsyxan. I stället avlossar Geng Shuang, talesperson för Kinas utrikesdepartement, en ny salva mot SVT – och den svenska regeringen.

Kritiken: ”En illasinnad attack”

I ett uttalande beskriver Shuang programmet som en ”grov förolämpning och en illasinnad attack på Kina och det kinesiska folket”.

– Programledarnas kommentarer är fulla av fördomar och provokationer. Det är en allvarlig kränkning av mediernas yrkesetik. Vi fördömer det kraftfullt, säger talespersonen.

Det kinesiska utrikesdepartementet och ambassaden har vänt sig till sina svenska motsvarigheter för att protestera mot inslaget. Kina kräver också att SVT vidtar åtgärder för att ”eliminera de skadliga effekterna”.

– Vi förbehåller oss rätten att vidta ytterligare åtgärder, säger Geng Shuang, utan att gå närmare in på vad det skulle kunna innebära.

Svaret: ”Yttrandefrihet råder”

Buster Mirow Emitslöf på Utrikesdepartementets kommunikationsavdelning bekräftar att de kinesiska UD har lämnat in en protest.

– Ambassaden var i kontakt med oss i helgen och framförde det budskapet, säger han till Aftonbladet.

– Utrikesdepartementet svarade med att konstatera att det råder yttrandefrihet i Sverige.

Hur togs det svaret emot?

– Det kan jag inte kommentera.

Vad gör ni för bedömning kring hur detta kan påverka relationerna mellan Sverige och Kina?

– Vi har en fortlöpande dialog kring en rad olika frågor, men de eventuella konsekvenserna som detta kan få är ingenting som vi kan kommentera.

Hård kritik på sociala medier

Upprinnelsen till konflikten är ett polisingripande vid ett vandrarhem i Stockholm i början av september. Då avvisades tre kinesiska turister, som ska hotat personalen.

Händelsen fick stor uppmärksamhet i Kina – och ambassaden i Stockholm gick ut med en varning till kineser på besök i Sverige.

Efter att komikern Jesper Rönndahl drev med händelsen i ”Svenska nyheter” har fördömandet från Kina varit massivt. Vid sidan av anklagelserna från myndigheter och regimvänliga medier har SVT, UD och Rönndahl själv fått ta emot en mängd kritiska kommentarer på sociala medier. Merparten av dessa ser ut att vara författade av så kallade trollkonton.

Medger misstag

Aftonbladet har varit i kontakt med Jesper Rönndahl. Han hänvisar till Thomas Hall, ansvarig utgivare för ”Svenska nyheter”. Hall gick dock inte att nå under måndagskvällen.

I en skriftlig kommentar till SVT medger utgivaren dock att redaktionen gjorde ett misstag när endast en del av Kina-inslaget laddades upp på Youku, den kinesiska motsvarigheten till Youtube.

”Syftet med publiceringen på Youku av enbart sketchen var att fånga upp kinesiska reaktioner. Detta var ett misstag av oss då helheten av vårt budskap gick förlorad, och vi kan förstå att den gjort enskilda personer ledsna vilket vi beklagar”, skriver Thomas Hall till SVT.

Publisert:

LÄS VIDARE