Väcker åtal för omfattande människohandel

Foto: Johan Nilsson/TT
Härvan av människohandel i Växjö är den största hittills som nystats upp i Sverige, enligt Mattias Sigfridsson vid polisen i region Syd. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Nätverket tros ha fört ut miljonbelopp efter att ha tvingat människor till Sverige för att tigga.

Nu väcks åtal mot sju personer som misstänks för människohandel i Växjö.

Via flera tillslag runt om i Kronobergs och Kalmars län, samt i Bulgarien, slog polisen i början av december i fjol sönder ett nätverk som tvingat människor att tigga i Sverige. Då uppgavs det att ett 20-tal brottsoffer från Bulgarien omhändertagits.

– Det är miljonbelopp som har förts ut och vi ser vid tillslaget i Bulgarien att vi har säkrat föremål till stort värde. Bland annat fordon, sade Mattias Sigfridsson, dåvarande chef för sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet vid polisens region Syd, under en pressträff i samband med tillslaget.

Nu väcks åtal mot sju personer som misstänks för människohandel. Tretton brottsoffer kommer att höras under den kommande höstens rättegång.

– Till min kunskap och som vi ser nationellt är detta det största ärendet vi har hanterat. Det är väldigt omfattande, med stora belopp och många drabbade, sade Mattias Sigfridsson.

Ytterligare en person kommer att åtalas misstänkt för medhjälp till människohandel. Personen misstänks ha inhyst brottsoffren.

Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Växjö

Bulgarien