Corazza Bildt lämnar partiet: Mygel på ett sovjetiskt sätt

avJonathan Jeppsson, Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt går till hårt angrepp mot Moderaterna.

Hon säger att hon inte ser någon framtid för sig själv i partiet – och kräver en utredning av hur nomineringsprocessen har gått till.

– Förfarandet har präglats av makt och mygel på ett sovjetiskt sätt, säger Corazza Bildt.

Anna Maria Corazza Bildt håller i dag pressträff, efter att hon i fredags petats helt från Moderaternas lista inför EU-valet.

1 av 5 | Foto: BJÖRN LINDAHL
EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt

Hon riktar nu mycket hård kritik mot sitt parti och berättar att hon lämnar partiet när uppdraget i Europaparlamentet tar slut i sommar.

– De som ville kasta ut mig har lyckats, säger Corazza Bildt.

Hon säger att Moderaternas agerande följer ett mönster av hur partiet tidigare har behandlat kvinnor.

– I vårt parti finns det ett mönster att behandla kvinnor på det här sättet. Vi måste förändra vår kultur inom Moderaterna kring hur vi behandlar starka kvinnor, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Ratades helt

När Moderaterna på sitt partiråd i fredags spikade sin lista inför EU-valet i maj stod det klart att veteranen Corazza Bildt, som suttit i parlamentet sedan 2009, ratas helt.

Hennes sista hopp var att listan skulle utökas med ett namn och att hon skulle hamna på plats 33, men det röstade partirådet emot med bred majoritet.

Anna Maria Corazza Bildt har de senaste EU-valen varit den moderat som fått överlägset flest personkryss. Men denna gång ville partiet satsa helt nytt, ingen av de tre nuvarande parlamentarikerna finns med på listan.

Kräver utredning

Corazza Bildt kräver nu att en utredning tillsätts för att granska hur nomineringsprocessen har gått till.

– De som kommer efter mig ska aldrig behandlas på samma sätt. Det handlar inte om rätt att vara på en lista, det handlar om att behandlas lika, bygga en respektfull kultur. 

– Sättet att hantera processen med nomineringen har varit makt och mygel och sovjetiskt liknande metoder, säger Corazza Bildt.

När partirådet tog ställning till listan i fredags var det en klar majoritet som stödde förslaget där Corazza Bildt inte fanns med.

– Jag har full respekt för det beslutet. Därför ska jag lämna. Men jag vill att man ska lämna hur man kommit fram till det förslaget som lades. Det var väldigt då som hade insikt, få som var med. Mycket skedde bakom stängda dörrar, det lever inte upp till hur det ska vara i ett parti som står upp för individens rätt, demokrati och öppenhet.

Slår tillbaka mot anklagelserna

Nomineringskommitténs ordförande, Erik Langby, anser att Anna Maria Corazza Bildts påståenden om mygel är totalt felaktigt. Nomineringskommittén var, förutom en reservation, helt enig. När partirådet fattade beslut i frågan i fredags röstade man heller inte för att lägga till hennes namn.

– Det gick väldigt dåligt för Moderaterna i Europavalet. Det är ett mycket stort misslyckande och parlamentarikerna måste förstå att vi behöver en nystart.

”Trodde hon skulle respektera”

Erik Langby tycker inte att argumentet att M behandlar kvinnor på ett visst sätt håller.

– Det är totalt fel. Hälften på listan är kvinnor. Hon är inte utkastad för att ersättas av män. Det håller inte.

Hade du väntat dig att det skulle bli sådan uppståndelse kring att Anna Maria Corazza Bildt inte finns med på listan?

– Jag trodde att hon skulle respektera partiets ställningstagande. Det är klart man kan vara besviken men man brukar ju respektera den demokratiska arbetsformen. Det är ingen rättighet att bli omvald och nominerad på nytt. Man är vald på fem år. Hon kommer ha suttit i tio år, det är inte så dåligt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM