Kraftig detonation i ett av Akademiens hus

avTT

Foto: Pontus Ahlkvist/TT
Polisens avspärrning vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm efter en explosion i ett av Svenska Akademiens hus.

En explosion skakade ett bostadshus ägt av Svenska Akademien natten till måndagen i Stockholm. Någon hotbild mot Akademien är inte känd.

Larmet om detonationen vid Mariatorget på Södermalm kom klockan 03.27. Rutorna i ett fönster i trapphuset krossades.

Nationella bombskyddet och kriminaltekniker undersökte fastigheten och platsen hölls avspärrad till förmiddagen.

– Det finns skador på och i trapphuset och på en lägenhetsdörr, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral (RLC) i Stockholm.

Många hörs

Ingen person kom till skada. Det misstänkta brottet är rubricerat som allmänfarlig ödeläggelse. Polisens avdelning för grova brott håller i utredningen.

Ingen var gripen eller frihetsberövad sent på måndagseftermiddagen.

– Det görs förhör med personer, bland andra boende i huset, om vad de kan tänkas ha iakttagit, säger polisens presstalesperson Anna Westberg på RLC till TT.

– Vi kollar också upp om det finns kameror i området som kan vara till hjälp i utredningen.

Skärpt säkerhet

Flera högt uppsatta personer som arbetar för Akademien bor på adressen, dock inga akademiledamöter. I huset bor även andra kända personer.

"Vad jag vet finns det ingen hotbild mot Akademien", skriver Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till TT i ett sms.

I övrigt hänvisar han till polisen.

Vad som exploderade är inte känt. På trottoaren utanför entrédörren tog polisens tekniker hand om ett batteri med sladdar som ledde in i trapphuset.

– Vi ser över säkerheten i våra fastigheter. Och nu när detta har detta hänt så måste vi ha ännu skarpare kontroll, säger Louise Hedberg, kansliansvarig på Svenska Akademien, till Expressen.