Rapport från Trump-administrationen varnar för klimathotet

USA:s president Donald Trump har gång på gång sagt att klimathotet är en bluff.

Men nu har hans egen administration publicerat en rapport som går tvärt emot presidentens uttalanden.

Klimatproblemet kommer att orsaka värre naturkatastrofer, extrema temperaturer och allvarliga hälsoproblem, varnar rapporten.

Rapporten har släppts av Vita huset under fredagen, samtidigt som det amerikanska folket är distraherade av Black fridays shoppinghysteri och ledigheten som inträffar på klämdagen efter thanksgiving-torsdagen, skriver CNN.

Trump har många gånger sagt att klimathotet är en bluff. På Twitter har han till exempel skrivit åtskilliga gånger att det är så kallt där han befinner sig att det helt enkelt inte kan vara möjligt att klimathotet är på riktigt, och han har twittrat att han inte tror på att människor kan ligga bakom global uppvärmning.

För ett par dagar sedan twittrade han om det kalla vädret. ”Den brutala och långdragna köldknäppen kan slå alla rekord. Vad hände med den globala uppvärmningen?” skrev presidenten.

Förödande konsekvenser

Men rapporten som nu har släppts av hans egna administration går emot allt det presidenten har påstått om klimatet.

– Medeltemperaturen i världen är mycket högre och ökar mycket snabbare än någonsin tidigare i den moderna civilisationens historia. De ökande temperaturerna kan bara förklaras av mänskliga aktiviteter, säger David Easterling från vädermyndigheten NOAA enligt CNN.

Rapporten varnar för att klimatförändringarna kommer ha förödande konsekvenser.

2050 kan skogsbränderna i USA förstöra sex gånger så mycket skog per år jämfört med i dag. Längs kusterna hotas såväl infrastruktur som privata hus av översvämningar, stormfloder och och förhöjda vattennivåer, skriver CNN.

Fler dödsfall och sjukdomar

Fler personer kommer också att dö på grund av höga temperaturer, enligt rapporten. Sjukdomar från myggor och fästingar, som till exempel Zika, kommer också att bli mer vanliga med högre temperaturer. Detsamma gäller för astma och olika allergier. Barn, äldre och fattiga kommer att vara extra utsatta för hälsoproblem som är relaterade till klimatet.

Det här är bara några av de effekter som rapporten varnar för.

Runt 1000 personer har samarbetat för att sammanställa rapporten, varav 300 är ledande forskare, 150 av dem kommer utifrån regeringen.

Det här är den andra av två rapporter. Den första publicerades i november 2017. Där fastställdes att ”det inte finns någon övertygande alternativ förklaring till klimatförändringarna förutom mänskliga aktiviteter”, skriver CNN.

Publisert: