Många civila dödade i flygangrepp i Syrien

avTT

Den USA-ledda koalitionens luftangrepp har dödat 43 människor, de flesta civila, i provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) i östra Syrien, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.

Den USA-ledda koalitionens luftangrepp har dödat 43 människor, de flesta civila, i provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) i östra Syrien, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Terrorgruppen IS har samtidigt förlorat sitt sista fäste i södra Syrien.

Angreppet riktades mot IS-medlemmar i byn Abu Husn nära gränsen till Irak. Men 17 barn fanns också bland många andra civila dödsoffer, enligt SOHR som är baserat i Storbritannien.

Koalitionen utför flygangrepp till understöd för den kurdisk-arabiska milisen SDF:s försök att jaga bort jihadisterna från området.

– Det är det högsta dödstalet i luftangrepp av koalitionen sedan SDF inledde sin attack mot området i september, säger Rami Abdel Rahman, SOHR:s chef.

234 civila

Han tillägger att 625 jihadister har dödats av flygangrepp och i markstrider i området sedan i september. Under samma period har 234 civila, varav 82 barn, dödats av koalitionens flygangrepp.

Koalitionen försäkrar i sin tur att den gör sitt yttersta för att undvika civila dödsoffer i sina angrepp.

Sista fästet

Enligt SOHR har syriska regimstyrkor efter månader av strider också tagit kontroll över Tulul al-Safa, sista IS-fästet i södra Syrien. IS-medlemmarna ska ha vikt undan och flytt ut i ökenområden i öster. Sannolikt har de dragit sig tillbaka efter att ha slutit en överenskommelse med regimen, säger Rami Abdel Rahman.

Den statskontrollerade nyhetsbyrån Sana rapporterar att regeringsstyrkorna gjort stora framsteg i Tulul al-Safa och att sökanden efter kvarvarande jihadister pågår.

Under de senaste veckorna har flygangreppen mot Tulul al-Safa intensifierats och hundratals regeringssoldater med stora mängder tung miltär materiel har satts in i förstärkningar i området.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien