Polis jagar man som körde ihjäl 14-åring

avSusanna Nygren

TROLLHÄTTAN. Trots en stor mängd tips om den smitningsolycka där en 14-årig pojke omkom under måndagen har ännu ingen gripits. 

Pojken blev påkörd när han cyklade hem från sin fotbollsträning. En kompis som var med såg hur bilisten lämnade platsen. 

– Han ska ha klivit ur bilen, tittat på skadorna och kört iväg, säger Peter Adlersson, presstalesperson polisregion väst. 

Många boende i Trollhättan är chockade över det som hänt och på tisdagskvällen hölls en minnestund för pojken. 

1 av 4 | Foto: KRISTER HANSSON
Daniella, 14 år, var vän med 14-åringen: ”Han var alltid fylld med glädje”.

Polisen söker föraren till den bil som var inblandad i den smitningsolycka vid Lantmannavägen, Trollhättan, där en 14-årig pojke dog. 

Pojken och tre kamrater hade, enligt uppgifter till Aftonbladet, varit på fotbollsträning under måndagskvällen och cyklade hem tillsammans. Efter en sträcka lämnade en kompis gänget för att svänga av mot sitt hem. De andra tre fortsatte. När de kom fram till parkeringen på Lantmannavägen svängde 14-åringen in där.

På avstånd ser vännerna delar av händelseförloppet. En av dem larmar polisen. Ambulanspersonal anländer till platsen men pojkens liv går inte att rädda.  

Polisen rubricerar händelsen som smitning från trafikolycka och grovt vållande till annans död. 

”Helt oförsvarligt att smita så där”

Vittne har uppgett att den manlige föraren gick ur bilen, tittade och sedan åkte iväg. Polisen ser mycket allvarligt på agerandet. 

– Att gå ut och titta och sedan åka iväg är lite märkligt beteende. Det är helt oförsvarligt att smita iväg så, säger Peter Adlersson, presstalesperson, polisregion väst. 

Chock kan vara en förklaring till beteendet – droger en annan, förklarar han. Vad som än ligger bakom detta så vädjar polisen till föraren att höra av sig så att saken blir utredd. 

– Vi ger oss inte förrän vi har hittat honom. Ju snabbare vi får tag på personen för att reda ut vad som hänt desto bättre. Inte minst för att pojkens familjs skull, säger han. 

Söker bilen som var inblandad

Polisen söker den, förmodat skadade, bil som var inblandad i olyckan. Vittnen har beskrivit hur den såg ut. 

– Vi har fått uppgifter om vad det rör sig om för bil. Vilket märke och färg den har men förundersökningsledaren vill inte att vi går ut med några detaljer, säger Peter Adlersson. 

I jakten på gärningsmannen har polisen stoppat och kontrollerat ett antal fordon. Man har också gjort en omfattande dörrknackning och hört ett antal vittnen. Polisen vädjar till allmänheten att höra av sig om man vet något. 

– Det kan vara den sista lilla pusselbiten vi behöver, säger Peter Adlersson. 

Under måndagen hölls en minnesstund för den omkomne pojken på parkeringsplatsen där han hittades. 

Att engagemanget är stort och sorgen påtaglig syntes på inramningen. Flera hundra meter av Lantmannavägen var upplyst av marschaller som placerats ut mitt i vägen. Inne på parkeringsplatsen brann hundratals ljus. 

– Jag bara skrek rätt ut när jag fick höra att han var död. Sedan har jag gråtit hela dagen. Nu känner jag mig bara tom, säger Daniella, 14 år. 

”Han var alltid fylld med glädje”

14-åringen var en av hennes närmaste vänner – och hon kan inte förstå att han är borta. Daniella beskriver honom som en riktigt bra kompis. 

– Han var alltid fylld med glädje – en riktig spelevink. Som behandlade andra med respekt, säger hon.

Att pojken var omtyckt och sörjs av många märktes på fritidsgården, Lexington i Trollhättan. 

– Vi hade gråtande barn som knackade på dörren redan vid åtta i morse. Vi har egentligen stängt men fick öppna för att stötta alla, säger Fady Daoud, 41 år, föreståndare Lexington fritidsgård, Trollhättan. 

Fritidsgården har tagit emot barn och ungdomar i sorg och chock under tisdagen. 

– Två har vi kört till vårdcentralen där de har fått samtalsstöd. Vi har också haft två psykologer här på plats som har talat med de som velat, säger Camilla Magnusson, 46 år, områdeschef fritidsgårdar i Trollhättan. 

Älskvärd är ett ord Camilla Magnusson upprepar flera gånger när hon talar om pojken. Han hade varit på fritidsgården varje dag  – sedan 12-årsåldern. 

– Han var omtänksam, rolig och ville vara med på allt. Det är så ofattbart och tragiskt det som har hänt.

Lagkamrater och tränare i fotbollsföreningen som pojken spelade för sörjer honom.

– Vi planerar att hålla en minnesstund för honom men jag kan ännu inte säga när det blir, säger ordförande i föreningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik