Valet 2010

Sahlins SD-kupp

Av: 

Elisabeth Marmorstein

Mikael Stengård

Esbjörn Sandin

NYHETER

Nu vill hon inleda samarbete med regeringen om invandringspolitiken

Miljöpartiet vägrar bli ett stödparti åt regeringen – men öppnar dörren för ett samarbete.

Nu förväntar sig även Mona Sahlin ett telefonsamtal från Fredrik Reinfeldt.

Aftonbladet kan i dag avslöja att S vill samarbeta med regeringen om invandringspolitiken – för att stänga ute SD.

EN STÄNGD DÖRR ÖPPNAS Alla rödgröna partier vill ha blocköverskridande samarbete i de frågor som ligger Sverigedemokraterna närmast.

I går morse träffade Miljöpartiets språkrör statsminister Fredrik Reinfeldt på hans arbetsrum i Rosenbad. Varken Maria Wetterstrand eller Peter Eriksson väntade sig något erbjudande om ministerposter – den förhoppningen gav de upp redan i början av förra veckan. Enligt uppgift till Aftonbladet är det främst KD och FP som satt sig på tvären och vägrat släppa in MP i regeringen.

”Inget stödparti”

Men att bli ett stödparti utan verkligt inflytande är inte aktuellt.

– Vi avböjer möjligheterna att bli någon form av marginaliserat stödparti till alliansen, säger Peter Eriksson.

I stället öppnar de för ett samarbete mellan alla sju partier kring asyl- och integrationspolitiken. Syftet är att neutralisera SD i deras viktigaste fråga och göra det omöjligt för dem att använda andra frågor för att få igenom sin invandringsfientliga politik.

”Ringer i veckan”

Även Socialdemokraterna vill ha en bred överenskommelse i dessa frågor, kan Aftonbladet avslöja i dag. Enligt Aftonbladets källor förväntar de sig nu ett samtal från Fredrik Reinfeldt. Och vid mötet i går morse fick språkrören signaler om att han kommer att ringa redan nu i veckan.

– Han bekräftade för dem att han ska höra av sig till oss. Vi förväntar oss att han gör det under veckan, säger en tung S-källa.

Men öppningen mot regeringen ska inte uppfattas som att S är beredda att samarbeta även i andra frågor. Reinfeldt har stängt dörrarna för hårt under de senaste fyra åren:

– Ända fram till 2006 fanns ett samarbete kring skola, energi och försvar men allt det har han avbrutit. Det ger honom dåliga förutsättningar att nå breda överenskommelser nu, säger en socialdemokrat.

De rödgröna hade inte snackat ihop sig om den nya hållningen i invandringspolitiken före MP-mötet med Reinfeldt. Men alla tre partier kommer föra fram samma linje när de får möjlighet. Att Reinfeldt skulle ringa Lars Ohly anses uteslutet – i stället har V-ledaren öppnat för samarbetet i media.

Vill inte ge besked

– Jag är övertygad om att Fredrik Reinfeldt är en oerhört övertygad antirasist, sa han till DN förra veckan.

Aftonbladet sökte i går kväll Fredrik Reinfeldt, men statsministern vill inte ge besked om eventuellt samarbete – eller om han kommer att ringa S.

– Vi kommenterar inte de förhandlingar som förs, säger Reinfeldts pressekreterare Sebastian Carlsson.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Aftonbladets bloggarAftonbladets bloggar
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010