Rea på domännamn – läge att göra klipp

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Just nu kan du registrera en egen .se-adress, helt gratis.

Om du kommer på ett riktigt bra namn kan det bli ett klipp.

I somras såldes domänen insurance.com för hisnande 261 miljoner kronor.

Det råder fullt priskrig på svenska domännamn, alltså på webbadresser. Hos leverantören Binero är det just nu gratis att registrera en domän, och hos konkurrenterna Citynetwork och Loopia kostar det bara 99 öre respektive 10 kronor.

Stora pengar

Att köpa ett domännamn är inte bara roligt för den som vill ha en egen webbsida. Den som väljer rätt namn kan dessutom göra en strålande affär.

– Det finns både företag och enskilda som mer eller mindre försörjer sig på att köpa och sälja domäner. Det är en utbredd verksamhet, säger it-experten Joakim Jardenberg.

Han sålde själv domänen inviteme.com förra året för 311 000 kronor.

Det dyraste svenska domännamnet någonsin är spel.se som såldes för 2,1 miljoner förra året.

Det är dock småpengar jämfört med insurance.com som såldes för motsvarande 261 miljoner i somras – mer än till och med sex.com som gick loss på 108 miljoner några år tidigare.

Tjäna på felstavningar

Att helt enkelt registrera ett befintligt varumärke, som till exempel ikea.se (om det hade varit ledigt) är dock inte tillåtet. Varumärkesskyddet gör att en sådan domän övergår till företaget som äger varumärket.

Att registrera felstavningar av etablerade webbadresser är dock en annan femma. Där juridiken mer grumlig. Till exempel har någon registrerat handeksbanken, med ett k i stället för l i namnet.

– Det kan man också tjäna pengar på. Det är inget som jag har gjort och är inget vidare snyggt sätt, säger Joakim Jardenberg.

Pengarna kommer genom annonsörer på sidan som ger några ören eller kronor för varje person som hamnar där.

En annan taktik är att registrera vanliga svenska ord, som något företag i framtiden kanske vill komma över.

– Nyckelord är alltid bra, säger Peter Forsman vid .SE, stiftelsen som har hand om alla svenska domännamn.

Han har själv sålt och köpt tusentals domännamn genom åren och är en av landets främsta experter på domänmarknaden.

– Man kan se det som en investering, och det gör många företag. De registrerar och köper namn som de kanske inte har glädje av i dag, men som de vet är värdefulla för framtida projekt och idéer.

Publicerad: