Mejla

Wolfgang Hansson

Säpo talar men säger inget

NYHETER

Varför offentliggöra hotet om man ändå inte kan berätta något?

Säpo borde sluta mumla.

Berätta vad terrorhotet går ut på eller håll tyst.

Effekten nu blir bara att rädslan och osäkerheten ökar.

I en intervju med nyhetsbyrån TT slår Säpochefen Anders Danielsson något slags rekord i att prata utan att säga någonting. Vad sägs om den här formuleringen.

– Nu måste vi reducera hotet, om vi kan det. Vi kan också komma fram till att vi ändrar hotbilden tack vare bättre kunskap om läget. Detta är en komplex fråga. Vi kan rent teoretiskt ändra oss nästa vecka.

Försök bena ut det den som kan.

Danielsson säger att det finns ett specifikt hot mot Sverige men vill ändå lugna befolkningen.

– Att vi nu ligger på förhöjd nivå innebär att vi har bra kontroll på situationen, säger han. Vi säger att det inte finns något omedelbart hot. Det är inte i dag. Det är inte i morgon utan längre fram än så.

Nervösa

Om Säpo nu har så bra kontroll varför undanröjs då inte hotet?

Framgår också att Danielsson beslöt att höja terrornivån från läge 2 till 3 på den femgradiga skalan redan i mitten av september och att han omedelbart informerade regeringen.

Därefter tar det alltså dryga två veckor innan hotet offentliggörs. Varför då överhuvudtaget offentliggöra det?

Man får känslan av att Säpo är nervösa för att något ska hända och inte i efterhand vill bli beskyllda för att inte ha varnat allmänheten. Blir vi sprängda i luften nu vet vi i alla fall att Säpo hade "bra kontroll på situationen".

På spåren

Jag förstår om Säpo inte kan berätta allt i en sån här situation. Men går man ut med ett terrorhot måste man åtminstone ha någonting konkret att presentera. Inte bara mumla i skägget.

Terroristerna begriper ju ändå att polisen är dem på spåren i och med att hotet offentliggörs.

Även om vi i Sverige inte är särskilt vana vid terrorhot så är det närmast rutin i många andra västländer. Myndigheterna brukar vara extremt förtegna om vad hoten går ut på men har på så sätt ryggen fri. Hoten brukar ebba ut utan att något hänt.

Även om Säpo givetvis inte vill säga något som helst om saken verkar det färska hotet ha kopplingar till de hot som i förra veckan basunerades ut mot Tyskland, Frankrike, England och Danmark. Inte heller då presenterades några bevis eller ens konkreta uppgifter. Allt är extremt diffust.

Läckor

Lyssnar på man läckor från olika underrättelsetjänster blir bilden något klarare (med den lilla invändningen att man inte har en aning om i fall den är sann eller inte).

Läckorna säger att en man med tyskt pass gripits i Afghanistan. Han ska under förhör ha berättat att 24–36 terrorister är på väg från Pakistan till Europa för att genomföra spektakulära terrorattacker av samma slag som den som inträffade i Bombay 2008.

Då tog sig ett tiotal terrorister från en muslimsk organisation i Pakistan in i staden från havet. Med sina automatvapen sköt de ihjäl så många de kunde innan de promenerade till ett stort lyxhotell där de tog gisslan. Efter flera dagars strider var 170 människor döda.

Är detta det specifika hotet mot Sverige?

Anders Danielsson vet men vill inget säga.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: